Borba protiv stafilokoka: Ovi prirodni tretmani i preventivne mere mogu da pomognu

by | 09.02.2024
Borba protiv stafilokoka: Ovi prirodni tretmani i preventivne mere mogu da pomognu

Stafilokoka je uzrok bakterijske infekcije koje mogu dovesti do problema u rasponu od manjih kožnih reakcija pa sve do ozbiljnih srčanih komplikacija. Saznajte šta može da pomogne.

 

Stafilokoka aureus ili „zlatna stafilokoka“ (Staphylococcus aureus)  je naziv bakterije koja živi na koži – od glave do pete, možda čak i u  ustima i nozdrvama. Međutim, bakterije stafilokoka obično nemaju priliku da se razmnožavaju ili da izazovu negativne reakcije, zahvaljujući zaštiti od imunog sistema.

Kada se dogode, infekcije stafilokokom mogu imati različite oblike, u rasponu simptoma i težine u zavisnosti od toga na koji deo tela utiču i jačine ukupnog imunološkog sistema.

Borba protiv stafilokoka

Jedno otkriće koje plaši mnoge stručnjake koji proučavaju bakterijske infekcije jeste da se sada otkriva sve više i više stafilokoknih bakterija otpornih na antibiotike. To znači da se određene infekcije koje se prenose krvlju uzrokovane rezistentnim stafilokokom ne mogu lečiti normalnim tokom antibiotika ili drugih lekova i stoga predstavljaju ozbiljne rizike zbog ove rezistencije na antibiotike.

Stafilokoka: Sve o infekciji

Stafilokokne infekcije su bakterijske infekcije koje mogu dovesti do problema u rasponu od manjih kožnih reakcija pa sve do ozbiljnih srčanih komplikacija. Doživljavanje osipa na koži ili simptoma trovanja hranom – kao što su plikovi, povraćanje i vrtoglavica – dva su najčešća načina na koja se infekcija stafilokokom manifestuje.

Ove infekcije stafilokokom su rezultat toga što bakterije stafilokoka ulaze u pore kroz kožu ili u gastrointestinalni trakt iz kontaminirane hrane. Ponekad bakterije mogu dospeti u krvotok, gde putuju do vezivnog tkiva, zglobova, kostiju i vitalnih organa, poput pluća ili srca.

Pošto postoje različiti delovi tela na koje mogu uticati i stanja koja mogu biti uzrokovana infekcijama stafilokoka, simptomi i znaci se razlikuju od osobe do osobe.

Koža je jedan od najčešćih delova tela koji pokazuju znake stafilokokne infekcije kod pacijenata koji su generalno zdravi.

Simptomi

Neki od najčešćih simptoma infekcije stafilokokom koji utiču na kožu mogu uključivati:

Razvijanje apscesa koji izaziva crvenilo, otok i bol: Ovo može biti u obliku vidljivog čira, inficiranog folikula dlake (koji izgleda kao urasla kosa) ili kvrga koja liči na cistične bubuljice od akni. Mnogi koji razviju stafilokoknu infekciju kože formiraju vidljivi otečeni džep koji sadrži gnoj i oseća se nežnim kada se dodirne.

Formiranje bolnog osipa: Nekoliko vrsta osipa može biti uzrokovano infekcijama stafilokoka. Jedan se zove impetigo, što je zarazan osip i uzrokuje stvaranje velikih plikova. Plikovi ponekad mogu da formiraju koru ili da se otvore i ispuštaju tečnost.

Drugi se zove celulitis, koji je uzrokovan infekcijom dublje ispod površine kože. Celulitis se najčešće javlja na nogama ili stopalima i može izazvati mrlje vidljivih čireva koji se na kraju otvore.

Kod odojčadi ili beba: Vrsta stafilokokne infekcije koja se naziva stafilokoknim sindromom opečene kože može izazvati osip ili plikove koji se otvaraju na koži. Neki takođe razvijaju simptome groznice u isto vreme.

Bakterijemija: Razvija se kada bakterije stafilokoka dospeju u krvotok. Ovo može izazvati simptome infekcije stafilokokom koji utiču na varenje i vitalne organe, uključujući:

 • Simptomi trovanja hranom – kao što su mučnina i povraćanje, dijareja, dehidracija i vrtoglavica.
 • Nizak krvni pritisak i osećaj drhtanja.
 • Simptomi groznice, kao što su drhtavica, gubitak apetita, drhtavica, uznemireni stomak ili slabost.

Endokarditis: Ovo je jedno od najozbiljnijih stanja uzrokovanih stafilokoknom infekcijom koji utiče na endokard (unutrašnja obloga srca). Utvrđeno je da između 10 i 20 procenata ljudi koji se podvrgnu operaciji implantacije veštačkog srčanog zaliska razviju endokarditis u roku od 60 dana. Ovo može uticati na protok krvi i ponekad izazvati simptome kao što su oštećenje pluća, kongestivna srčana insuficijencija ili problemi sa bubrezima.

Uzroci

Iako mnogi od nas nose stafilokoke na svom telu, koža i imuni sistem nas obično štite od infekcije delujući kao prirodne barijere i regulatori bakterija. Međutim, kada konzumirate kontaminiranu hranu, podvrgnete operaciji ili se posečete, na primer, moguće je da bakterije stafilokoka uđu u telo, prođu kroz krvotok i reprodukuju se do visokog nivoa.

Stafilokokne bakterije mogu da se razmnožavaju unutar zatvorenih delova tela, formirajući apscese, omogućavajući akumulaciju gnoja, zajedno sa crvenilom, toplotom, otokom i obično nekim bolom.

Kako bakterije stafilokoka nastavljaju da se razmnožavaju unutar zahvaćenog područja, imuni sistem reaguje podizanjem upale kako bi napao infekciju. Zapaljenje uzrokovano sopstvenim imunološkim sistemom pacijenta je deo onoga što dovodi do destruktivnih simptoma stafilokokne infekcije.

Toksini oslobođeni iz stafilokoknih bakterija mogu izazvati preterani imuni odgovor koji napada sopstveno zdravo tkivo. Na primer, kod infekcija endokarditisa, zapaljenje izaziva curenje kapilara, nizak krvni pritisak, šok, groznicu, uništavanje srčanih zalistaka i ponekad moždane udare.

Faktori rizika za razvoj infekcije stafilokokom uključuju:

 • Boravak u bolnici ili staračkom domu gde se bakterije mogu širiti sa pacijenta na pacijenta.
 • Bolest od druge infekcije, autoimunog poremećaja ili stanja koje uzrokuje slab imunitet.
 • Provodite mnogo vremena u javnim sredinama gde ste možda u blizini druge bolesne dece ili odraslih, uključujući dnevne centre, škole ili univerzitete.
 • Bakterije se ponekad mogu akumulirati oko ovih stranih predmeta u telu ili ući u krvotok kroz hirurške rezove.
 • Rane ili posekotine koje su ostavljene neočišćene i nelečene.
 • Korišćenje tampona i ženskih proizvoda sa isteklim rokom trajanja ili kontaminacije ili ne menjanje dovoljno često.
 • Konzumiranje hrane za koju je veća verovatnoća da će biti kontaminirana bakterijama koje izazivaju trovanje hranom. Ove namirnice uključuju proizvode od svinjskog mesa, staro povrće ili voće koje su izostavljene, kao i nehlađeno meso ili mlečne proizvode.
 • Ne perite ruke redovno nakon korišćenja javnih kupatila, odlaska u zdravstvenu ustanovu/teretanu ili deljenja opreme koja može da nosi znoj, krv ili druge tečnosti zajedno sa bakterijama.

Lečenje i prevencija

Dijagnoza stafilokokne infekcije ili trovanja kod pojedinca obično se zasniva na posmatranju znakova i simptoma. Ponekad se za potvrdu dijagnoze koriste i testovi krvi, stolice ili urina.

Konvencionalni način lečenja stafilokoknih infekcija je obično: Otvaranje pogođenog područja kako bi se smanjila upala i odvodio višak krvi ili mrtve ćelije (koje se formiraju gnoj). Za lečenje ove infekcije, lekari uglavnom prepisuju antibiotike.

Prirodni tretmani protiv stafilokoka

Postoje i prirodne opcije lečenja koje pomažu kod simptoma i prevencije, uključujući:

Ojačajte imunutet

Izbegavajte hranu koja izaziva upale i alergene koja remeti zdravlje creva i smanjuje imunološku funkciju, uključujući upakovanu, prerađenu hranu; potencijalni alergeni u hrani kao što su konvencionalni mlečni proizvodi, gluten, škampi i kikiriki; rafinisane masti ili pržena hrana; i dodat šećer.

Razmislite o uzimanju biljaka i suplemenata za jačanje imunološke funkcije, kao što je cink; antioksidansi poput vitamina C, ehinacee i vitamina D; i antivirusno bilje za imunitet kao što su neven i zova. Pored toga, jedite isceljujuću hranu kao što je sveže voće i povrće, probiotička hrana, čorba od kostiju i zdrave masti poput kokosa, orašastih plodova i semenki.

Dobra higijena

Redovno perite sve tkanine i posteljinu (posebno kada se dele) koristeći prirodni antibakterijski deterdžent. U idealnom slučaju potražite deterdžente koji sadrže eterična ulja koja imaju antibakterijska/antimikrobna svojstva ili sami napravite domaći sapun za pranje veša.

Obavezno operite svu prljavu odeću koja sadrži telesne tečnosti, peškire i posteljinu, posebno nakon što dođu u kontakt sa nekim ko ima infekciju.

Očistite i dezinfikujte sve radne površine temeljno i redovno, uključujući i one u kupatilima i kuhinjama. Javne površine koje se svakodnevno koriste ili dodiruju nose najveći rizik za širenje stafilokoknih bakterija, uključujući kvake na vratima, telefone ili površine u javnim toaletima i svlačionicama.

Izbegavajte deljenje ličnih stvari, kao što su peškiri ili brijači, koji mogu da nose telesne tečnosti.

Očistite otvorene rane

Obavezno držite sve posekotine, rezove ili rane čistima i pokrivenim flasterima, zavojima ili drugim zavojima. Koristite prirodno antibakterijsko sredstvo za pranje kože kada se tuširate i pobrinite se da zaštitite otvore na koži kada ste u visokorizičnim okruženjima kao što su bolnice ili starački domovi.

Obavezno obavestite svog lekara odmah ako posekotina pokazuje znake infekcije, uključujući crvenilo, otok i curenje, jer to može pomoći u sprečavanju pogoršanja infekcije.

Pravilno čuvajnje i rukovanje hranom

Trovanje hranom je uzrokovano bakterijama stafilokoka koje ulaze u gastrointestinalni trakt nakon konzumiranja hrane koja je kontaminirana toksinima koji su ostali od stafilokoknih mikroba.

Da bi sprečili širenje trovanja hranom od stafilokoka, zaposleni u restoranima, prodavnicama, mesarama itd., treba uvek dobro da operu ruke nakon dodirivanja hrane ili posle odlaska u kupatilo, da ostanu kod kuće kada su bolesni i da pravilno čuvaju hranu u frižideru.

Veći rizik od širenja stafilokoknih bakterija uključuje sirovu hranu pripremljenu nečijim golim rukama, nepasterizovano mleko i proizvode od sira (posebno kada sede duže vreme), slane proizvode od svinjskog mesa, prerađeno meso, pudinge ili kreme i bilo koju hranu koja je pripremljena koristeći kontaminirana oprema.

Da li će kuvanje hrane ukloniti stafilokoke? Nažalost, CDC izveštava da se toksini koje u hrani stvaraju stafilokoke obično ne mogu ubiti kuvanjem ili zagrevanjem hrane. Zbog toga je još uvek moguće dobiti trovanje hranom od bilo koje vrste pripremljenog obroka.

Tretirajte osip na koži i plikove

Da biste smanjili bol od plikova ili otoka kože zbog stafilokoknog osipa:

 • Stavite toplu oblogu na osip jednom ili dva puta dnevno koristeći svežu, čistu krpu ili peškir. Takođe možete uzeti topli tuš (ali ne prevruć) ili kupku da biste smanjili otok i osetljivost.
 • Nosite široku, prozračnu odeću.
 • Izbegavajte druge iritacije kože što je više moguće dok lečite, uključujući mirisne sapune za telo, deterdžente, šampone, parfeme i losione.
 • Razgovarajte sa svojim lekarom o primeni umirujućeg esencijalnog ulja, kao što je lavanda, na kožu, u kombinaciji sa osnovnim uljem, kao što je kokosovo ulje, nekoliko puta dnevno.

Preventivne mere

Pošto ove infekcije mogu biti ozbiljne i zarazne, uvek se konsultujte sa svojim lekarom ako sumnjate da imate znake infekcije stafilokokom. Ovo je posebno važno kod novorođenčadi ili dece, starijih osoba, nakon operacije ili ako imate neko drugo zdravstveno stanje koje utiče na vaš imuni sistem.

Potražite stručnu pomoć ako se simptomi pogoršaju i ne nestanu u roku od nedelju dana, ili ako se pojave iznenada i izazovu veoma visoku temperaturu ili otok.

Md Saiful Islam Khan / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com