Joga za bolje varenje: 7 poza koje pomažu u regulisanju probave

by | 10.02.2024
Joga za bolje varenje: 7 poza koje pomažu u regulisanju probave

Disanje, istezanje i uvijanje su ključin u održavanju zdravog metabolizma i probave. Isprobajte jogu za bolje varenje, vežbe koje će doneti olakšanje gastrointestinalnom sistemu.

Uvođenje joge u vašu rutinu, bilo da je jednom nedeljno ili dnevno, može doneti veliki boljitak za vaš GI trakt. Sledeći put kada osetite nadimanje ili nelagodnost, razvucite prostirku i umirite svoj um i telo nizom joga poza za varenje koje opuštaju i rasterećuju stomak i creva.

Kako deluje joga za bolje varenje?

Joga pomaže varenju kroz dinamički tok koji pokreće kardiovaskularni, metabolički i digestivni sistem kroz poze koje šire vitalne organe, masiraju stomak i creva. Ovo otvara prostor za detoksikaciju i zdravo kretanje gasova i hrane kroz gastrointestinalni trakt.

Može li se joga raditi odmah posle jela?

Da i ne. Definitivno se ne preporučuje potpuna sesija joge odmah nakon jela, jer se savetuje da se joga radi na prazan stomak oko 3-4 sata nakon obilnog obroka ili 1-2 sata nakon laganog obroka. Međutim, neka nežna istezanja mogu pomoći u podršci procesu varenja.

Nakon obroka možete samo da uradite ove dve nežne poze:

Virasana: Počnite iz položaja na sve četiri, potom sedite na pete i ispravite kičmu. U ovoj pozi napravite 10 dubokih udaha i izdaha kroz nos.


Gomukhasana: Prebacite se iz prethodnog položaja u položaj na sve četiri. Spustute zadnjicu na tlo, prekrstite noge tako da su vam kolena jedno iznad drugog.

Sada kada imate osnovu, ispružite ruke pravo u stranu, a zatim podignite levu ruku prema gore sa dlanom okrenutim napred, a desnu ruku nadole dlanom okrenutom prema nazad.

Savijte obe ruke prema leđima i uhvatite prste ili dlanove. Ako ne možete da dosegnete prste, koristitie šal kao pomoć. Ostanite u ovom položaju tako što ćete polagano duboko udahnuti i izdahuti nekoliko puta. Potom promenite pozu, ako vam je desno koleno bilo dole sada ga postavite dole, promenite i ruke te u toj pozinu napravite nekoliko udaha i izdaha.

Ne preporučuje se da radite mnogo više od ove dve poze odmah nakon obroka. Takođe se ne preporučuje da legnete posle obroka, tako da su sedenje sa usoravnom  kičmom ili lagana šetnja korisna praksa.

Joga za bolje varenje: 7 poza

Vežbajte ovih 7 poza za varenje na prazan stomak ili ujutru. Takođe, možete da vežbate 3 sata posle obilnog obroka ili sat posle laganog obroka. Možete da radite ove poze u nizu ispod za lep kompletan tok joge za varenje.

1. Marjaryasana-Bitilasana

Ime ove asane u prevodu je mačka / krava. Donosi malu unutrašnju masažu stomaka i creva, a takođe pomaže u ublažavanju nadimanja i gasova.

Počnite iz položaja na sve četiri. Ruke treba da budu u ravni sa ramenima, a kolena u ravni sa kukovima. Udahnite, spustite stomak, savijte leđa i pogledajte ispred sebe. Uz izdah savijte leđa i pogledajte prema pupku. Ponovite ovu asanu u trajanju od deset udisaja i izdisaja.

2. Urdhva Mukha Pasasana

Naziv ove poze je udenite konac u iglu. Ova asana isteže organe za varenje, pripremajući ih za zdravu obradu hrane tokom dana.

Počnite iz položaja na sve četiri. Uz uzdah podignite desnu ruku prema nebu u stranu, otvarajući srce. Uz izdah položite desnu ruku na pod, a levu ispužite prema napred. Zadržite se u ovoj pozi tri udisaja i izdisaja.

Izvucite desnu ruku nazad i podignite je prema nebu. Ponovo zauzmite položaj na sve četiri i uradite asanu na drugoj strani tela.

3. Uttana Shishosana

Ime ovo poze je izduženo štene. U Uttana Shishosani, vaši kukovi su najviša tačka tela, pomažući da se smanji pritisak i oslobodi zarobljeni gas iz GI trakta.

Počnite iz položaja na sve četiri. Polagano hodajte prstima na rukama prema napred i ispužite ruke koliko god je moguće. Laktovi su iznad poda. Oslonite se na nožne prste. Podignite kukove, grudi spustite na pod, ravno ispružite kičmu.

Podignite bradu na pod, ispružite prste na ruci. Udahnite, zadržite udah 30 sekundi, a zatim izađite iz položaja i sednite zadnjicom na pete.

4. Bhujangasana

Poza kobre je dobra za dijafragnu, peristaltiku creva i sprečava zatvor. Zauzmite ležeći položaj na stomaku sa stopalima u širini kukova i čelom na podu.
Usmerite nožne prste unazad i pritisnite vrh stopala u prostirku, ruke stavite ruke pored rebara.

Rukama lagano pririsnite podlogu, podižući glavu i grudi. Ramena zabacite prema nazad. Ispravite ruke održavajući blago savijenost u laktu, držeći ramena podalje od ušiju, izdužite vrat. Zadržite položaj do 30 sekundi, uz izdisaj spustite telo na pod.

5. Danurasana

Poza luka stimuliše varenje dok stomak i karlica pritiskaju pod i na taj način masiraju organe za varenje pri svakom udisanju i izdisaju kako bi se ublažila nelagodnost u stomaku.

Lezite na stomak sa čelom na prostirci, možete staviti ćebe ispod karlice za amortizaciju ako je potrebno. Savijte kolena, posegnite rukama prema nazad i uhvatite gležnjeve.

Uz udah nežno podignite noge i podignite glavu, grudi i grudni koš sa poda.
Gledajte napred, uz uzdah i izdah nežno se ljuljajte. Ostanite u položaju do pet udaha, uz izdah izađite iz poze i lezite na pod.

6. Utkata konasana

Dok držite pozu boginje, stvarate toplinu u telu koja pomaže stimulaciji protoka krvi i podržava varenje za udobnost i olakšanje stomaka.

Iz stojećeg položaja raširite stopala na udaljenosti od oko 90 cm između, sa stopalima okrenutim prema ivicama strunjače. Kolena i stopala treba da budu usmereni u istom pravcu.

Na izdisaju savijte kolena u čučanj povlačeći kukove napred i kolena unazad.
Savijte laktove i podignite ih u liniju sa ramenima sa dlanovima okrenutim napred; ili alternativno dotaknite dlanove iznad glave.

Držite ruke aktivne sa grudima napred i ramenima usmerenim nadole. Gledajte pravo napred i duboko dišite 3-6 udisaja. Uz izdah izađite ih poze.

7. Apanasana

Asana kolena na grudima je takođe poznata kao „poza za ublažavanje vetra“ sa dobrim razlogom! Kolena pritiskaju stomak kako bi se ublažio višak gasova i nadimanje.

Lezite na leđa. Nežno privucite kolena ka grudima. Zagrlite kolena.
Duboko dišite, uz suptilne pokrete kao što je ljuljanje napred-nazad, snažnije i slabije grljenje kolena. Na taj način masirate stomak i ublažavate napetost u donjem delu leđa. Zadržite ovde pet do šest udisaja, a zatim spustite ruke i noge nazad na pod.

fizkes / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com