Bradavice na očnim kapcima: Zašto se formiraju i kako se mogu ukloniti?

by | 07.04.2024
Bradavice na očnim kapcima: Zašto se formiraju i kako se mogu ukloniti?

Bradavice na očnim kapcima, ali veoma dosadne. Da biste ih uklonili, prvo morate utvrditi da li su koristi od toga veće od mogućih rizika.

Bradavice se pojavljuju iz različitih razloga na koži i u različitim delovima tela. Većina obično ne predstavlja zdravstveni rizik. Ovo uključuje i bradavice na očnim kapcima, koje su mučnije od drugih zbog toga gde rastu.

Bradavice na očnim kapcima: Kako rešiti probolem

Bradavice imaju tendenciju da steknu filiformni oblik, to jest, dug i uski. Iako se nazivaju i papilomi, nisu uvek uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV). Ponekad je razlog njihovog nastanka preterano izlaganje suncu ili starenje.

Šta su bradavice na očnim kapcima?

To su male izbočine koje rastu na koži koja prekriva oči. Moglo bi se reći da su to benigni palpebralni tumori (odnosi se na očne kapke), sposobni da se nasele u gornji ili donji kapak. One ne predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje, ali svakako je važna dijagnoza.

Obično imaju boju sličnu koži. Ponekad malo više ružičaste ili žućkaste. Formiraju se na očnim kapcima, duguljastog oblika, koje se nazivaju filiformne veruke ili končaste bradavice. Međutim, moguće je i da se pojave u drugom formatu, kao što se dešava sa tipovima ravnih bradavica, koje su češće na donjem kapku.

Vrste bradavica na očnim kapcima

Prema medicinskoj publikaciji najčešći tipovi bradavica na kapcima su sledeće:

Ravne: Nalaze se na donjem kapku i njihova karakteristika je površina bez nepravilnosti.

Invertirana folikularna keratoza: To je papiloma na ivici očnog kapka, skoro uvek kao jedna lezija.

Viseće bradavice: To je lezija u obliku vrpce, koja nema uvek pedikulu.

Virusne bradavice: Molluscum contagiosum – lezije su zarazne i imaju tendenciju da se pojavljuju kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Seboroična keratoza: To je prekomerni rast ćelija u očnim kapcima, koje se gomilaju i dobijaju volumen. Može imati različite nijanse i imati upaljenu bazu.

Reaktivna hiperplazija: To je povećanje debljine kože usled spoljašnjeg agensa koji je pokrenuo iritaciju. Često se javljaju nakon traume sa otvorenim ranama ili opekotinama.

Kondilomi: To su bradavica uzrokovane humanim papiloma virusom ili HPV-a. Kondilomi su zarazna forma i može izazvati višestruke lezije, koje se progresivno razvijaju na kapku.

Zašto se pojavljuju bradavice?

Postoji nekoliko uzroka koji promovišu rast bradavica na očnim kapcima. Osim ako se ne radi o virusnoj infekciji, u ostalim slučajevima mora se pretpostaviti da se različite okolnosti spajaju da bi izazvale povredu. Faktori koji su najviše povezani sa papilomom očnih kapaka su sledeći:

Starost: Starenje dovodi do propadanja kože, čiji gubitak elastičnosti olakšava pojavu bradavica.

Trauma: Mehanizam nastanka reaktivnih bradavica je obično poremećena reakcija kože na posekotinu ili opekotinu.

Izlaganje suncu: Ultraljubičasto ili UV zračenje može izazvati abnormalni rast ćelija bilo gde na koži, uključujući i očne kapke.

Infekcija: HPV je najveći predstavnik. Iako moramo uzeti u obzir i virus molluscum contagiosum. Virusni agensi, za razliku od drugih uzroka, mogu se širiti preko zajedničkih peškira ili higijenskih predmeta.

Da li su opasne?

Generalno, bradavice na očnim kapcima su bezopasne, osim nelagodnosti i estetske nelagodnosti koje izazivaju. Međutim, postoje simptomi koji zahtevaju veću pažnju i posetu specijalistu dermatologije ili oftalmologije.

Ako bradavice krvare, svrbe, rastu prebrzo, crvene su, utiču na vid ili izazivaju bol, zahtevaju medicinsku konsultaciju. Stručnjak će odrediti uzrok i način lečenja kako bi ih eliminisao.

Kućni lekovi za uklanjanje bradavica na očnim kapcima

Postoje brojni kućni trikovi za uklanjanje bradavica. Iz bezbednosnih razloga, uvek je preporučljivo da prisustvujete prethodnoj medicinskoj konsultaciji kako bi se potvrdilo da su lezije benigne i da bi se potvrdila bezbednost metode koju smo izabrali da primenimo.

Vredi zapamtiti da je koža kapaka jedna od najtanjih na celom telu. Nedostaje mu sloj donje masti koji bi ga podržao, tako da upotreba supstance tamo može relativno lako doći do očne jabučice. Ovo su neki od kućnih lekova:

Beli luk

Beli luk ima različita svojstva za medicinsku upotrebu. Među njima, i od interesa protiv papiloma, je njegovo antivirusno dejstvo. Istovremeno, to bi bio stimulans imunog sistema, koji bi pomogao u borbi protiv HPV bradavica.

Njegovo terapeutsko dejstvo nije u potpunosti objašnjeno za bradavice na očnim kapcima. Međutim, postoje zapisi o njegovoj efikasnosti protiv HPV genitalnih bradavica. To implicira da bi mogao da funkcioniše na isti način u drugom delu tela.

Za recept se zgnječi čen belog luka, napravi se pasta i mala količina nanese na vradavicu. Pokrije se zavojem i ostavi preko noći. Proceduru bi trebalo ponavljati svakodnecno dok bradavice ne počnu da se smanjuju.

Kriška krompira

Još jedan od najpoznatijih kućnih lekova za bradavice su kriške krompira. Veruje se da bi visok sadržaj kalijuma u ​​hrani doprineo smanjenju lezije. Ne postoje naučni dokazi koji to podržavaju.

Krompir se opere i naseče na tanke kriške. Potom se kriška stavi na bradavicu, prekrije zavojem i ostavi da deluje preko noći. Kao i kod belog luka, ne postoji tačan broj dana za upotrebu. Praktikuje se dok bradavice ne smanje.

Galna kiselina

Galna kiselina je organsko jedinjenje koje se nalazi u običnom čaju, grožđu, avokadu i nekim vrstama orašastih plodova. Ima adstringentna i antioksidativna svojstva, pa bi pomogla da se „osuši“ bradavice i podstakne njihovo odvajanje.

U in vitro studijama pokazao je aktivnost protiv HPV-a. U svakom slučaju, mora se razumeti da su testovi bili sa ekstraktima kiseline, što je teško postići.

Da biste probali, nabavite proizvod u obliku kreme, gela ili ekstrakta u prodavnici zdrave hrane. Mala količina se obično nanosi direktno na bradavicu pamučnim štapićem. Pošto može iritirati okolnu kožu, važno je zaštititi ceo region oko papiloma pre nego što nastavite. To možete učiniti tankim slojem vazelina.

Kućni lekovi koje ne treba da koristite

Jabukovo sirće ima tradiciju medicinske upotrebe koja nije bez kontroverzi. Prema sporadičnim zapisima u naučnoj literaturi, mogao bi da eliminiše papilome zbog svog destruktivnog dejstva na površinski sloj kože.

Problem je u tome što isti efekat sirćetne kiseline koju sadrži nosi rizik od opekotina. Izveštaji o slučajevima pominju brigu o pacijentima koji su se javljali na odeljenjima sa erozijama zbog upotrebe jabukovog sirćeta za lečenje dermatoloških problema, kao što su nevusi ili bradavice zbog molluscum contagiosum.

Preporuka je, dakle, da ga ne koristite. Posebno zato što je koža očnih kapaka osetljivija na hemijske efekte.

Ako imate bradavice, obavezno se obratite lekaru za pomoć

Ako imate bradavice, obavezno se obratite lekaru za pomoć

Medicinski tretmani

Izuzetno je važno da odete kod specijaliste dermatologije ili oftalmologije kako biste procenili najbolji pristup za vaš slučaj. Bez obzira da li ćete koristiti kućne lekove ili ne, oni su samo dopuna i profesionalac može predložiti eliminaciju koristeći jednu od sledećih tehnika:

Operacija: Bradavica se uklanja skalpelom iz korena, nakon primene lokalne anestezije. Kod filiformnih primeraka, stabljika koja ih povezuje sa kožom ima tendenciju da bude mala, što olakšava proceduru.

Krioterapija: U terapiji zamrzavanjem, tečni azot se primenjuje na papilom kako bi se zaustavile ćelije koje ga čine da raste. To je jednostavna tehnika, sa malo nelagodnosti i zahteva nekoliko sesija.

Laser: Kosristi se laser kako bi se spalila bradavica. To je uobičajena tehnika za sve izbočine ovog tipa.

Da li se bradavice na očnim kapcima mogu sprečiti?

Osim lekova koji pokušavaju da ubrzaju eliminaciju i različitih načina za uklanjanje bradavica, moguće ih je sprečiti. Osnovne mere su sledeće:

  • Održavajte dobru higijenu ruku u svakom trenutku kako biste smanjili prenos HPV-a.
  • Izbegavajte izlaganje UV zracima bez upotrebe kreme za sunčanje na licu.
  • Dobro osušite kapke nakon pranja lica ili kupanja.
  • Ne delite peškire za ruke.

Iako ove izbočine ne predstavljaju ozbiljnu opasnost, bolje je da ih nema. A ako već patite od njih, obavezno se obratite lekaru za pomoć.

S druge strane, postoji odgovornost izbegavanja prenošenja. Mnoge mere prevencije koje pominjemo su zapravo i načini za smanjenje zaraze.

PeopleImages; Evgen_Prozhyrko / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com