Prehlada kod astmatičara

Kod ljudi koji boluju od astme noge uvek moraju biti tople!

by | 26.04.2022
repa astma

Pacijenti s hroničnim disajnim problemima u sezoni gripa redovno treba da uzimaju propisanu terapiju, izbegavaju veće skupove, izbace alergene iz ishrane… Prevencija je najvažnija!

Piše: Marina Aleksandrovna Nefedova, terapeut

Ukoliko je reč o akutnoj respiratornoj virusnoj infekciji, ne treba se odmah hvatati za antibiotike. Virusne infekcije disajnih puteva u većini slučajeva prolaze samostalno. Preporučujem inhalacije mineralnom vodom (negaziranom). Ona je veoma korisna prilikom bronhijalne astme alergijskog porekla: ublažava suvi kašalj, doprinosi razvodnjavanju šlajma, otklanja upalu sluzokože disajnih puteva. Dovoljno je da dišete iznad zagrejane mineralne vode.

Takođe je potrebno da iz ishrane izbacite alergene: med, dimljenu, slanu, mariniranu i prženu hranu, kafu, kakao, čokoladu, alkohol, gazirane napitke, začine, sosove, konzervisano, pečurke, bujone od mesa, ribu, riblju ikru, pečurke, jaja, kolače, proizvode s prehrambenim dodatkom E-102 (najjači alergen), sirovi crni i beli luk, citruse, grožđe, maline, jagode, urme, sve orašaste plodove (posebno kikiriki), kao i da smanjite količinu kuhinjske soli.

PREVENCIJA NAPADA ASTME

Za sprečavanje napada astme tokom prehlade dobar je odvar od repe (odlično sredstvo za razvodnjavanje šlajma i iskašljavanje): kašiku-dve isitnjenog korenja repe prelijte šoljom ključale vode, kuvajte 15 minuta pa procedite. Uzimajte po četvrtinu čaše tri puta dnevno ili po čašu pred spavanje.

Kontraindikacije: čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kolitis i gastroenteritis u periodu pogoršanja.

Još nešto: kod astmatičara noge uvek moraju biti tople. Kako biste se ugrejali, pred spavanje možete da držite noge u vodi s dodatkom slačice ili da suv prah od slačice sipate u čarape.

Pročitajte i… Top 5 beskorisnih preparata u slučaju prehlade

 

 

Foto: photomaru / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com