Parodontoza: Šta je uzrokuje, kako se leči i koji narodni lekovi mogu pomoći

by | 23.03.2024
Parodontoza: Šta je uzrokuje, kako se leči i koji narodni lekovi mogu pomoći

Parodontoza je sistemska bolest parodontalnog tkiva. Lečenje radi isključivo lekar, dok se kod kuće praktikuju neke jednostavne radnje i uvode se neki zdravi koraci u svkodnevnu rutinu.

 

Lečenje parodontoze (parodontopatija) propisuje samo lekar. Medicinske manipulacije (injekcije) i fizioterapeutske procedure se sprovode samo u klinici, a kod kuće je moguće izvršiti samo takve jednostavne radnje kao što su ispiranje usta, masaža desni i redovna nega.

Šta je parodontoza i kako se leči?

Parodontoza je sistemska bolest parodoncijuma, odnosno potpornog tkiva zuba. Karakterišu je ogoljeni vratovi i korenova zuba, njihovog pomeranja i klaćenja i na kraju, ispadanja zuba. Ponekad se pacijenti žale na svrab u desni. Bolest se otkriva tokom pregleda usne duplje. Početni stadijum parodontalne bolesti karakteriše odsustvo bilo kakvih spoljašnjih znakova, dok će promene u koštanom tkivu biti uočljive već na rendgenskom snimku.

Šta uzrokuje parodontozu?

Glavni uzrok bolesti je nedovoljno snabdevanje krvlju parodontalnih tkiva, što u uznapredovalim slučajevima dovodi do njihove atrofije. Stručnjaci su skloni da veruju da nasledna predispozicija igra značajnu ulogu u ovom slučaju.

Parodontoza se u većini slučajeva javlja kod odraslih, već u starijoj dobi, praćena je sistemskim oboljenjima – kardiovaskularnim patologijama, dijabetes melitusom, endokrinim bolestima, patologijama gastrointestinalnog trakta.

Ako je osoba predisponirana na parodontalnu bolest, pušenje deluje kao negativan faktor – nikotin vezuje kiseonik i otežava njegovu „isporuku“ svim tkivima, uključujući i parodoncijum.

U starosti, jedan od uzroka bolesti može biti hipovitaminoza, posebno na pozadini prirodnog slabljenja parodontalnog tkiva. Malokluzija i nenormalan položaj zuba takođe doprinose razvoju bolesti.

Simptomi parodontoze

Bolest se javlja u nekoliko faza i tokom dužeg vremenskog perioda.Mogu se razlikovati tri stadijuma bolesti:

Prva faza, početna:  Rendgenski snimak već pokazuje promene u koštanom tkivu, ali nema spoljašnjih simptoma kao takvih. Jedan od znakova upozorenja su blede desni.

Druga faza: Vratovi zuba postaju vidljivi, a desni se povlače. Pacijent je zabrinut zbog svraba u desni i manjeg krvarenja prilikom pranja zuba. Interdentalne pregrade postaju manje, što dovodi do zaglavljivanja komada hrane između zuba.

Treća faza: Vrat zuba je uveliko izložen, zubi postaju labavi. Ako je proces postao nepovratan, moguć je gubitak zuba.

Parodontoza: Medicinsko lečenje

Fokus je na obnavljanju gingivalnog spoja i povećanju cirkulacije krvi. Prilikom propisivanja lečenja, lekar mora uzeti u obzir individualne karakteristike pacijenta, njegovu starost i prisustvo sistemskih bolesti.

Čak i ako su vam zubi počeli da se klimaju, to ne znači da ćete ih svakako morati ukloniti. Doktor će pokušati da ih sačuva u svakom slučaju. Ako je potrebno, fiksacija mobilnih zuba se vrši šrafom ili udlagom sa fleks lukovima.

Lekovi

Nakon uklanjanja zubnog plaka (ovaj postupak je obavezan da bi se isključila moguća infekcija), lekar propisuje opštu i lokalnu terapiju. Pacijentu se, u zavisnosti od njegovog stanja i stadijuma bolesti, propisuju imunomodulatori, antibiotici (ako je potrebno), vitaminski preparati. Lekovi se biraju pojedinačno, a ako je potrebno, propisuju se konsultacije sa lekarom o osnovnoj bolesti.

U akutnoj fazi bolesti i sa izraženom atrofijom parodontalnog tkiva, lekar propisuje ciljane antibiotike. Vreme lečenja i dozu takođe određuje samo lekar.

Lekar može preporučiti dijetu koja će pomoći da se nadoknadi nedostatak vitamina određene grupe (pored vitaminskih kompleksa).

Kao lokalna terapija, propisan je antiseptički tretman usne šupljine, uključujući trljanje masti i ispiranje, kao i injekcije u desni.

Ako postoje žarišta upale u usnoj šupljini, lekar propisuje ispiranje sa 0,05% rastvorom hlorheksidina u kombinaciji sa naknadnim tretmanom desni holisal gelom.

Procedura će izgledati ovako:

 • Pranje zuba nakon doručka
 • Ispirati usta jedan minut rastvorom hlorheksidina
 • Sušenje desni pomoću gaze (možete disati kroz usta)
 • Nanošenje aplikacija sa holisal gelom

Postupak se izvodi dva puta dnevno deset dana. Nije preporučljivo jesti dva do tri sata nakon ispiranja.

Masaža desni

Masaža desni se može smatrati odličnom pomoći koja povećava protok krvi i kretanje limfe. Obično se sprovodi nakon injekcija kako bi se brzo apsorbovao ubrizgani lek.

Masaža se izvodi ručno u pravcu od centra vilice do njenih ivica, ili pomoću posebnog uređaja. Postupak se može sprovesti nezavisno, u kombinaciji sa aktivnim trljanjem gotovih preparata – masti ili gela. Postupak dobro stimuliše cirkulaciju krvi i pomaže u ublažavanju nelagodnosti kao što su bol ili svrab u desni.

Da bi se izbeglo dalje povređivanje desni i labavljenje zuba, masaža se vrši pažljivim pokretima prstiju, uz minimalan pritisak.

Intervencija hirurga

U poodmakloj fazi bolesti, drastične mere su neizbežne. U slučajevima kada medikamentozno i fizioterapeutsko lečenje više ne daje rezultate, a degenerativni procesi nastavljaju da napreduju, neophodna je pomoć hirurga.

Lekar uklanja najproblematičnije zube i čisti parodontalne džepove. Na mesto izvađenih zuba ugrađuju se proteze – metalokeramički mostovi ili kompletne proteze.

Lečenje parodontoze narodnim lekovima

U lečenju parodontalne bolesti, narodni lekovi su samo dodatak glavnom tretmanu. Pomažu u smanjenju bolova i svraba, pomažu u obnavljanju cirkulacije krvi u parodoncijumu, imaju antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

Predstavljamo listu najefikasnijih narodnih metoda:

 • Decokcija hrastove kore je astringentna infuzija – koristi za ispiranje tokom dana svaka tri sata.
 • Decokcije od nevena, ljubičice ili lista brusnice – imaju analgetički i jak antiinflamatorni efekat.
 • Infuzija listova kupine – koristi se za ispiranje četiri puta dnevno.
 • Mešavina fine soli i maslinovog ulja – takođe se preporučuje za masažu desni.
 • Rasol – sadrži veliku količinu vitamina C.

Imajte na umu da narodni lekovi ne bi trebalo da zamene punopravni tretman lekovima.

Aktivno žvakanje

Da biste ojačali parodoncijum i poboljšali stanje desni, možete pokušati sa žvakanjem 3-4 puta dnevno. Trajanje postupka je oko 10 minuta. Aktivno žvakanje ima dodatni efekat masaže i izaziva pojačanu cirkulaciju krvi u desni.

Žvakanje treba započeti pažljivim pokretima zuba levo i desno. Aktivnim pokretima možete pribegavati tek nakon jačanja zuba. Nažalost, ne preporučuje se žvakanje orašastih plodova i krekera – poželjan je kiseli kupus.

Vitamini i ishrana

Pravilna  ishrana će vratiti ravnotežu vitamina i mikroelemenata, bez kojih će oporavak postati nemoguć.

Proizvodi koji bi trebali biti na vašem stolu:

 • Sirevi, mleko, kefir – kao glavni izvor kalcijuma.
 • Džigerica, sirova i kuvana šargarepa, bundeva – izvor vitamina A.
 • Mahunarke, ovsena kaša, heljda, peršun, žumance, masna riba – vitamini B.
 • Agrumi, kiseli kupus, brusnice, brusnice, ribizle – sadrže vitamin C.

Isključite iz ishrane:

 • Jak crni čaj i kafa.
 • Gazirana pića.
 • Kolače i druge proizvode od brašna koji se lepe za zube.

Posebno obratite pažnju na šećer i slatkiše. Ako ne možete bez njih, obavezno isperite usta nakon jela, jer šećer promoviše proliferaciju patogene mikroflore u usnoj šupljini.

Prevencija bolesti

Da biste sprečili pojavu parodontalne bolesti, morate biti pažljivi prema svom telu, posebno ako imate sistemske bolesti. Redovni pregled stomatologa jednom u šest meseci pomoći će da se na vreme identifikuje bolest i brzo propisuje neophodan tretman.

Ne zanemarite svakodnevnu negu – temeljno pranje zuba i upotrebu preventivne paste za zube (ne stalno, već s vremena na vreme). Ako je moguće, prestanite da pušite, takođe sada nije moderno. Pa, ako imaš problema sa zubima, obavezno posetite zubara.

Bojan89 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com