3 narodne metode protiv zubnog kamenca: Volite svoj osmeh

by | 29.10.2023
Narodne metode protiv zubnog kamenca

Briga o zubima je naša svakodnevna rutina. Svi želimo savršen osmeh. Srećom, postoje narodne metode protiv zubnog kamenca koje nam mogu pomoći.

Ponekad pravilna nega zuba ne garantuje njihovo zdravlje. Zubni kamenac se često pojavljuje i uz veoma pažljivu negu. To se događa zbog konzumiranja meke hrane i metaboličkih poremećaja. Ove tradicionalne metode mogu pomoći u sprečavanju pojave plaka, a kasnije i kamenca. Naravno, ovo je takođe veoma značajno i u borbi protiv karijesa.

Narodne metode protiv zubnog kamenca

Kamenac se formira od očvrslog plaka koji se taloži na našim zubima. Plak je u stvari ostatak hrane kojima se potom pridružuju bakterije. Plak se stalno formira, a ako ne uspemo da ga dobro očistimo, onda se formira kamenac koji je mnogo čvršći.

Ispiranje medom

Med može pomoći u smanjenju stvaranja plaka i kamenca. Prirodni med ima niz korisnih svojstava, uključujući i antibakterijski efekat. Rastvorite 1 kašičicu meda u čaši tople vode. Ispirajte usta ovim rastvorom 3 puta dnevno.

Pranje zubi sodom bikarbonom

Obična soda bikarbona takođe može biti veoma efikasna u čišćenju zuba od stvrdnutog plaka. Da biste to uradili, možete dodati malu količine sodu u svoju pastu za zube (koju možete i sami napraviti) i operite zube veoma temeljno na ovaj način 1-2 puta nedeljno. Ovu metodu na malo drugačiji način možete iskoristiti i za kamenac koji je već potamneo. Umočite četkicu za zube u sodu bikarbonu i dobro operite zahvaćene zube.

Narodne metode protiv zubnog kamenca: Cvet lipe i borovi pupoljci

Kombinacija lipe i borovih pupoljaka je odlična kombinacija za prevenciju od kamenca. Ispiranje ovim odvarom možete sprečiti stvaranje plaka, a samim tim i kamenca. Uzmite 4 kašike mešavine ova dva sastojka u jednakim količinama i ostavite da stoji preliveno sa pola litre ključale vode 15 minuta. Nakon pranja zubi, isperite usta dobijenim odvarom. Ova metoda je takođe veoma efikasna u smanjenju upale desni.

Zadah iz usta

Snežana Vranić

Image Source/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com