Prirodni lekovi za afte u ustima: Med, žalfija i sok od aloje su veoma efektni

by | 08.12.2023
prirodni lekovi za afte u ustima

Afte umeju da budu veoma neprijatne, posebno ako se nalaze na nezgodnom mestu. Međutim, prirodni lekovi za afte u ustima mogu pomoći da se rešite ovih bolnih plikova.

Stomatitis je zapaljensko oboljenje sluzokože usta, a jedan oblik zapaljenja su afte. One izgledaju kao male bele ranice i mogu se pojaviti bilo gde u ustima. Iako nisu strašno bolne, one mogu izazivati iritacije i nelagodu zbog peckanja ili blagog bola pri dodiru. Srećom, afte nije teško lečiti.

Šta su afte?

Kao što je navedeno, afte su zapaljensko oboljenje oralne sluzokože. Karakteriše ih crvenilo i otok sa stvaranjem čireva u ustima ili osipa u obliku plikova. Rane mogu biti svetlo crvene, prekrivene tankim ili sivkastim filmom, okruglog ili ovalnog oblika. Ukoliko zapaljenje napreduje može se javiti loš zadah ili krvarenje desni. Da bi se ovo sprečilo mogu pomoći prirodni lekovi za afte u ustima.

Uzroci afti mogu biti različiti kao što je nepoštovanje pravila lične higijene, upotreba loše četkice za zube, preveliko konzumiranje kisele i začinjene hrane, kao i loše prilagođene proteze. Međutim, one se mogu javiti i zbog slabog imuniteta, kod jakog stresa i nakon uzimanja antibiotika, kod anemije i dijabetesa.

Prirodni lekovi za afte u ustima

Afte u ustima se mogu lečiti pomoću narodnih lekova i to na vrlo jednostavne načine.

 • Ispiranje usta infuzijom kamilice ili nevena. Isperite 2-3 puta dnevno i koristite nedelju dana dok simptomi potpuno ne nestanu.
 • Ispiranje sodom i solju takođe može pomoći. Za jedno ispiranje je dosta 200 ml rastvora: Kašičica sode i soli po litru tople kuvane vode.
 • Sok od aloje pomaže u ublažavanju bolova, upale i ubrzava zarastanje čireva u ustima. Tretirajte zahvaćeno područje 2-3 puta dnevno oko nedelju dana.
 • Med
  Med je poznati po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. On je veoma efikasan u zarastanju rana što može uključivati i smanjenje bola, veličine i crvenila kod afti. Nanesite med na ranu 4 puta dnevno.
 • Kokosovo ulje
  Prirodni lekovi za afte u ustima na spisku imaju i kokosovo ulje. Ono ima antimikrobna svojstva zbog velike količine laurinske kiseline, pa zbog toga može pomoći kod lečenja afti uzrokovanih bakterijama, Nanesite kokosovo ulje nekoliko puta dnevno na ranu dok afte ne nestanu.
 • Ehinacea
  Svojstva ehinacee za zarastanje rana i jačanje imuniteta može pomoći. Dodajte kašičicu tečne ehinacee u jednaki deo tople vode. Mućkajte rastvor u ustima oko 2 minuta. Potom ispljunite.
 • Čaj od žalfije
  Čaj se takođe može koristiti za ispiranje usta i druge probleme oralnog tipa. U 200ml kipuće vode dodajte 1 do 2 kašičice svežih listova žalfije. Kuvajte najmanje 5 minuta. Procedite i ostavite da se rastvor ohladi. Promućkajte u ustima i ispljunite.

Otkrijte kako da uklonite afte u ustima

Da biste sprečili pojavljivanje afti u ustima, pridržavajte se zdravog načina života, ograničite potrošnju kisele, začinjene i dimljene hrane. Takođe, izbegavajte pušenje i alkohol,  a ako vam pukne zub i grebe obraz, obavezno se obratite stomatologu.

p_saranya/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com