Prirodni lekovi za upalu desni koji ublažavaju neprijatne simptome

by | 10.11.2023
Prirodni lekovi za upalu desni

Svi smo se u nekom momentu suočili sa ovim bolnim i neprijatnim stanjem. Srećom, prirodni lekovi za upalu desni mogu biti veoma efikasni.

Sigurno vam se desilo da ponekad krvarite iz desni, borite se sa neprijatnim zadahom ili su vam zubi i desni veoma osetljivi. Razlog ovakvim pojavama može biti i upala desni koja je veoma neprijatno stanje i često vas sprečava da normalno funkcionišete i da se hranite. Upravo zbog toga je neophodno da na vreme počnete lečenje.

Šta je upala desni?

Upala desni (gingivitis) se javlja često zbog onoga što se nalazi na vašim zubima i često je bakterijskog tipa. To može biti kamenac, proteza, krunica, ali uzrok može biti i ranica na sluzokoži. Nekad se bolest javlja kao posledica nekog drugog stanja ili zbog nedostatka vitamina. Upala može biti hronična ili akutna.

Koji su simptomi upale desni?

Gingivitis se često otkrije tek nakon što osetite jak bol praćen prevelikim lučenjem pljuvačke i lošim zadahom. Ako je upala hronična, onda će se pojaviti i plavičasta nijansa na desnima i biće veoma osetljive. Takođe, javiće se obilno krvarenje prilikom jela ili pranja zubi.

Prirodni lekovi za upalu desni

Propolis i ulje

Kašiku ekstrakta propolisa prelijte alkoholom, a zatim pomešajte sa 2 kašike biljnog ulja.Dobijenom smesom namažite unutrašnjost usta.

Suve borovnice

Dve kašike suvih borovnica prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoje preko noći. Ispirajte usna dobijenom tečnošću četiri puta dnevno.

Borove iglice

Isecite borove iglice i prelijte šoljom vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Uzimajte lek tri puta dnevno po 50 ml i ispirajte usta njom. Ovo će smanjiti upalu, ukloniti neprijatan miris, a vitamini koje se nalaze u njemu će pomoći oporavljanju desni.

Biljna mešavina 1

Uzmite 20g troskota, 10 g korena iđirota, 10 g korena elekampana i 10 g korena bidensa. Izmešajte i kašiku mešavine prelijte sa dve šolje ključale vode, ohladite i isperite usta 4 puta dnevno.

Biljna mešavina 2

Pomešajte cvetove kamilice, agrimonije, koren sladića i listove ribizle u razmeri 2:2:1:1. Prelijte 2 kašike zgnječene mešavine sa dve šolje ključale vode. Nakon što se ohladi, ispirajte usta smesom nekoliko puta dnevno.

Snežana Vranić

Povozniuk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com