Zadah iz usta

Najčešće problem dolazi iz stomaka, tj. od narušene mikroflore

by | 05.07.2022
zadah iz usta

Ako osetite neprijatan miris iz usne duplje, to ne mora da znači da vam je zub pokvaren. Najčešće problem dolazi iz stomaka, tj. od narušene mikroflore, a ruska travarka predlaže nekoliko biljnih lekova.

„Imam ozbiljan problem: nakon dijete pojavio mi se neprijatan zadah iz usta. Otišla sam zubaru, pogledao mi je zube, skinuo kamenac i rekao da je sve u redu. Ali zadah nije nestao. Promenila sam nekoliko pasta, stalno koristim sredstva za ispiranje zuba, međutim, ništa mi ne pomaže. Recite mi, postoje li efikasni narodni preparati koji rešavaju moj problem?“

Ljilja, Šabac

 

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, iskusna travarka

Najverovatnije da je dijeta narušila balans mikroflore u stomaku, a samim tim i u usnoj duplji. Narodni preparati mogu vam pomoći ne samo da se rešite neprijatnog zadaha već i da uspostavite balans mikroflore.

Čaj protiv upale u ustima

Po kašiku žalfije, kantariona, cvetova nevena i kamilice usitnite i promešajte. Za pripremu čaja uzmite kašiku ove mešavine, prelijte je sa 200 ml vruće vode, kuvajte na pari deset minuta, ohladite i procedite. Pijte tokom dana. Ovaj čaj ima izraženo protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Odvar protiv bakterija u ustima

Pomešajte po kašiku hajdučke trave, pelina i nane. Kašiku mešavine trava sipajte u termos i prelijte sa 250 ml proključale vode, ostavite sat vremena pa procedite. Pijte tokom dana. Ovaj odvar stimuliše proizvodnju pljuvačke, koja ispira usnu duplju od viška bakterija.

Pročitajte i… Apoteka u saksijama

Ispiranje usta sprečava paradentozu

U 100 ml tople prokuvane vode razblažite kašiku tropostotnog hidrogena i time ispirajte usta nakon jela. Rastvor dobro ispira zubne džepove (u kojima obično zaostaje hrana pa se sakupljaju bakterije), ne dozvoljava stvaranje kamenca i razvoj paradentoze.

Domaća pasta za zube

Kašiku praha za zube bez dodataka, kašiku praha dvozuba (lat. Bidens tripartita) i pet tableta aktivnog uglja usitnjenih u prah sjedinite u jednoličnu smešu. Pomoću četkice mešavinu nanesite na vlažne zube i desni pa držite minut-dva. Masažnim pokretima čistite zube, zahvatajući i desni i jezik. Isperite usta vodom. Praktikujte ovo ujutru i uveče.

Pročitajte i… Jaki zubi – prirodna zubna pasta

 

Foto: Naked King / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com