Migrena preko vikenda

by | 14.06.2018

Radnim danima prinuđena sam da ustajem rano i zato se trudim da duže spavam preko vikenda. Ali često ustanem s glavoboljom i zato sam ceo dan slomljena. Kako da se oslobodim toga? (Olga, Beograd)

PROČITAJTE I… Oprezno: Kobasica izaziva migrenu

Odgovara lekar i terapeut Polina Andrejevna Orlovska, Babrujsk

To se zove tenziona glavobolja, a uzrokuju je nagomilan stres i umor. Kad se organizam opušta, javljaju se takvi simptomi – slabost i migrena. Napravite toplu kupku (ukoliko nema kontraindikacija), pa posle toga izmasirajte glavu (kružni pokreti jagodicama prstiju od temena u stranu, milovanje čela i kapaka).

Zatim popijte ovaj čaj: izmešajte po kašičicu isitnjenih suvih listova nane i cvetova lipe, prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte po četvrt čaše dva do četiri puta dnevno. Ukoliko vam nikakva sredstva ne ublažavaju bol, nego se dodatno pojavljuju i mušice pred očima, povraćanje, slabost i pojačana razdražljivost, možemo pretpostaviti da je u pitanju migrena.

Prva pomoć je topla kompresa na glavu i na vrat ili kontrastne kupke za noge. A zatim popijte sledeći odvar: pomešajte jednake delove suvog korena valerijane, lišća matičnjaka, cvetova lavande i šišarki hmelja. Kašiku ove smeše prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte dva puta dnevno po pola čaše. U slučaju da glavobolja ne prolazi, neophodan je lekarski pregled.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com