TUNELSKI SINDROM – bolest onih koji sede za računarom

by | 04.06.2018

Ako na poslu dugo radite za kompjuterom i osećate bol i utrnulost u zglobu ruke i kažiprstu, znajte da ozbiljno ugrožavate određeni živac. Potrebno je da menjate navike i hitno pomognete svom telu… (Ljudmila Aleksandrovna Sigajeva, lekar-biolog, fitoterapeut, Čita)

Sindrom karpalnog kanala (tunela) jeste bolest praćena utrnulošću i bolom u prstima ruke i ručnom zglobu, a ponekad i u podlaktici zbog pritiskanja srednjeg nerva. U početku se slabost može javljati periodično, a zatim učestalo. Razvija se pre svega od ustaljenog rada. Dosta često susreće se kod onih koji provode mnogo vremena za računarom. Međutim, pod najvećim rizikom su oni koji se bave teškim fizičkim radom.
Tunelski sindrom može se javiti i u pozadini glavnog oboljenja: povrede ručnog zgloba, reumatoidnog artritisa, dijabetesa i predijabetesa, gojaznosti, hipotireoze, tumora tendinoznih kanala (tetive i njene ovojnice), klimaksa.
FALENOV TEST
Pomoću ovog testa neretko se dijagnostikuje tunelski sindrom korenskog dela šake.
Maksimalno savijte zglob ruke. Ako za minut osetite peckanje i utrnulost u prvom i četvrtom prstu – imate problem. I što se pre javljaju simptomi, to je teži stadijum bolesti.
Još jedan test može biti informativan i koristan: podignite ruke iznad glave. Usled sindroma korenskog dela šake posle dva minuta javiće se utrnulost i peckanje u prstima ruku.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com