Za šta su korisne prirodne tkanine

by | 05.06.2018

Odeća nas ne štiti samo od hladnoće nego i ozbiljno utiče na naše emocionalno i fizičko stanje. Ona je kao sloj između tela i životne sredine: skuplja negativnu ili pozitivnu energiju. Pritom, svaki sintetički odevni predmet narušava protok energije (sem toga što telo ne diše), što se ne može reći za prirodne materijale. Oni, između ostalog, imaju i izuzetna lekovita svojstva…

VUNA
Poznato je da prirodna vuna obiluje analgetičkim, protivupalnim i okrepljujućim svojstvima. Najbolji efekat ima neobojena vuna (proizvodi od debelog i grubog prediva).
Povoljan uticaj na zdravlje ima elektrostatičko polje koje se javlja kao rezultat trenja vunenih vlakana. Nestaju umor, bolovi u zglobovima i mišićima.

Proizvodi od ovčije kože ili vune otklanjaju stres, normalizuju krvni pritisak i san, imaju terapeutski efekat usled bolesti bubrega, kičme i zglobova, ublažavaju bolove u slučaju artritisa i išijasa.
Vunene obloge
U pola litra vode razmutite dve kašike soli. U dobijeni rastvor potopite bilo koju (najbolje ovčiju) vunu na 15–20 minuta. Obloge stavite na cela leđa. Preko toga, u oblasti bubrega, stavite termofor (kao zamena može poslužiti ugrejana so usuta u čarapu). Držite celu noć. Pored čišćenja bubrega, čiste se zglobovi, krvni sudovi, kičma i pluća. Ovu proceduru praktikujte nedelju dana. Paralelno s tim, u ishranu treba uvrstiti zapečeni krompir s ljuskom, suvo grožđe, sušene kajsije, orahe.
Lečenje čmička
• Zavežite crvenom vunom ruku u zglobu (na pulsu) sa strane suprotno od one gde se nalazi čmičak.
• Komadić sumpora zavežite u vunenu tkaninu i to stavite na grudi. Za 24 sata čmičak će proći.

SAZNAJTE I… Za šta je još korisna vuna?

SVILA
• Ljudima koji često boluju od angine (upala grla) preporučuje se da nose stvari od svile. Prirodna (!) svila korisna je i za one koji boluju od artritisa, dermatitisa i alergija.
• Povezi od svile na ručnim zglobovima ili kolenima otklanjaju bol.
• Lekari potvrđuju da niti svile popravljaju cirkulaciju, umiruju iritaciju kože i suzbijaju suvoću epitela, te imaju antiseptična svojstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

LAN
Ruska narodna mudrost glasi „Lan – od bolesti jači“. Teško da se mogu preceniti korisna svojstva ove biljke, za koja se znalo još od davnina. Apsolutno čist ekološki konac lana jedini je biljni materijal koji se koristi prilikom unutrašnjeg ušivanja u hirurgiji (naš organizam ga postepeno u potpunosti rastvori). Takođe, rane pod lanenim povezom brže zaceljuju. Lan ubija mikrobe, proizvodi od lana doprinose intenzivnijoj cirkulaciji, stimulišu i jačaju organizam i smanjuju umor. Lekari smatraju da lan ujedno ublažava i simptome prehlade.
Lanena tkanina ima minimalno elektriciteta i malu lepljivost, umerenu čvrstoću i sposobnost da pokupi kapljičnu vlagu sa susedne površine. Kad je napolju toplo, temperatura čovekove kože ispod lana je za tri-četiri stepena niža nego ispod odeće od pamučne ili svilene tkanine.
Neurološka oboljenja
Otkinite nekoliko listova sa sobnog cveta muškatle – geranijuma (lat. Geranium), stavite na lanenu tkaninu pa pričvrstite zavojem na bolno mesto. Preko toga zamotajte topao vuneni šal. Dva-tri puta listove možete zameniti svežim, a bol će proći posle dva-tri sata.
PAMUK
Pamučna odeća diše, to jest propušta kiseonik i apsorbuje vlagu, ne izaziva alergije, korisna je za ljude s problematičnom kožom, može da spreči prehladu, cistitis i bubrežna oboljenja. Zimi takva odeća greje, dok leti hladi. Važno je znati da se ovde govori o odevnim predmetima od prirodnog pamuka, bez sintetičkih dodataka.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com