NAPRAVITE SAMI BILjNI TUŠ ZA NOS

by | 23.05.2018

Imam hroničnu upalu sinusa, nos mi neprestano curi. Apotekarski preparati za ispiranje nosa veoma su skupi, a i plašim se da su čista hemija. Mogu li se zameniti domaćim mešavinama od trava? (Jelena B., Srbobran)
Odgovara otorinolaringolog i onkolog Natalija Nikolajevna Zamaškina, Tjumenj

Alergija i prirodne kapi za nos

Apotekarski preparati su dobri zbog toga što su već spremni za upotrebu, imaju dozere i doze su jasno određene. Mada, zaista nisu jeftini. Zato ih možete zameniti domaćim odvarima od trava, ali držite se svih preporuka za upotrebu.
* Kašiku sušenog zelenog čaja (krupnih listova) prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji deset–petnaest minuta, ne duže, pošto previše koncentrisan rastvor može da isuši nežnu sluzokožu. Procedite.

PROČITAJTE I… Da dišete s lakoćom: Recepti ruskih fitoterapeuta
* Kašiku isitnjene suve sirovine po izboru (trava kantariona, dvozuba, preslice, cvetovi nevena ili lišće breze) prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji petnaest minuta – pola sata. Procedite.
* Izmešajte po kašičicu isitnjenih suvih cvetova kamilice, nevena, trave dvozuba, kantariona i lišća eukaliptusa. Prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite, dodajte kašičicu soli i mešajte dok se ne rastvori.
* Kašiku hrastove kore prelijte čašom vode. Ostavite da odstoji sat-dva, zatim dovedite do ključanja i kuvajte na tihoj vatri dvadeset minuta – pola sata. Procedite. Čuvajte najduže tri dana.
PRIMENA
Temperatura rastvora mora da bude 38–40 stepeni. Ispirajte nos dva do četiri puta dnevno 7–14 dana. Sredstva možete kombinovati međusobno ili s rastvorom morske soli (pola kašičice na čašu vode).
Posle ispiranja nosa i kapanja kapi treba da uradite drenažu nozdrva: prekrijte nos prstima, zatvorite usta i napravite jak pokret nosom kao da pokušavate da udahnete. Uradite to nekoliko puta i dobro se išmrčite.
! Ukoliko patite od polinoze (polenska kijavica, alergijski rinitis) ili ne podnosite neku od komponenata, biljni rastvori mogu biti uzrok alergije.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com