Prirodni lekovi za bol u grlu: 6 tinktura za ublažavanje tegoba

by | 02.10.2023
Devojka trpi bol u grlu

Bol u grlu ne predstavlja samo zapaljenje grla. To je i alergijsko-zarazna bolest koja izaziva upalu krajnika (tonzilitis). Prirodni lekovi za bol u grlu vam mogu pomoći da se izborite sa neprijatnim osećajem.

Bol u grlu može biti osnovno stanje ili propratni simptom druge bolesti. U svakom slučaju, ovaj neprijatan osećaj može biti eliminisan prirodnim lekovima poput žvakanja propolisa, raznih biljnih tinktura za ispiranje grla ili lekovitih napitaka.

[lwptoc]

Šta uzrokuje bol u grlu?

Upale grle često prouzrokuju streptokoke koje pripadaju mikrobima A grupe. Ona se može preneti vazdušnim kapljicama od osobe koja je nosilac ove bolesti. Međutim, bolno grlo nije uvek osnovna bolest. Ono može biti prateći simptom šarlaha, gripa ili neke od krvnih bolesti.

Upala krajnika takođe može biti jedan od uzročnika bola u grlu. Glavni simptomi su visoka temperatura i bol pri gutanju. Sluzokoža grla postaje svetlo crvena, a krajnici su vidno uvećani. Pored toga, javljaju se bolovi u telu koji su izazvani povišenom temperaturom. Uz pravilno i uporno lečenje, upala krajnika neće izazvati veće komplikacije i simptomi bi trebalo da prestanu nakon sedam dana.

Prirodni lekovi za bol u grlu

Postoji nekoliko prirodnih narodnih lekova koje možete isprobati kako biste ublažili bol u grlu.

Napitak od maline i đumbira

Uzmite šaku suvih malina, kašiku biljnog ulja, kašiku meda i 5g đumbira u prahu. Pomešajte ih sa 3 šolje ključale vode. Umotajte u ćebe i ostavite mešavinu na toplom preko noći. Ujutro procedite čorbu. Pijte jednu čašu dnevno.

Propolis za žvakanje

Da biste ublažili bol u grlu možete žvakati propolis. Biće vam dovoljno oko 5g dnevno. Međutim, propolis morate žvakati dok vam jezik ne utrne i ne počne lagano peckanje u nepcu. Tek tada ćete osetiti dejstvo propolisa.

Prirodni lekovi za bol u grlu: Ljubičica i alkohol za ispiranje grla

Uzmite jednu čašu sa alkoholom (40%) i 25g mirisne ljubičice. Pomešajte sastojke i ostavite ih 14 dana. Pomešajte dve kašike tinkture u 2 čaše vode. Ispirajte grlo sa lekom dva puta dnevno.

Kamilica, slez, žalfija i origano za ispiranje grla

U odnosu 2:2:1:1 uzmite cvetove kamilice, divljeg sleza, listova žalfije i travke origana. Prelijte biljnu mešavinu sa šoljom ključale vode. Ostavite 30 minuta, a zatim procedite. Ispirajte grlo sa mešavinom pet puta dnevno.

Bokvica, pelin i žalfija za ispiranje

U jednakom razmeru uzmite listove bokvice, pelina i žalfije. Jednu kašiku biljne mešavine prelijte jednom šoljom ključale vode i kuvajte 15 minuta. Tinkturom ispirajte upaljeno grlo, ali ga prethodno zagrejte.

Prirodni lekovi za bol u grlu: Biljna mešavina za ispiranje

Uzmite koren kalamusa (10g), travu slatke deteline (20g), cvetove belog sleza (20g), cvetove kamilice (20g) i seme lana (30g) i prelijte šoljom ključale vode. Ispirajte grlo da biste ublažili bol u grlu.

Snežana Vranić

eternalcreative/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com