Promukli ste? Evo kako da vratite glas

Ako vas boli grlo i glas vam je hrapav, napravite pravu kombinaciju biljaka po ruskoj recepturi

by | 30.05.2022
promuklost

Ako vas boli grlo i glas vam je hrapav, napravite pravu kombinaciju biljaka po ruskoj recepturi i izlečite ovu neprijatnu pojavu.

Piše: Andrej Ivanovič Zalomljenkov, apotekar i travar

Za sve je potrebno čeličenje…

Prema jednoj od legendi, da bi očeličio grlo, veliki pevač Karuzo svakog jutra ispirao ga je ledenim šampanjcem i nikad se nije žalio na gubitak glasa. Ovo vam govori da, ako redovno čeličite grlo određenim procedurama (kako lokalnim tako i opštim), za vas neće biti strašne ni angine ni upale ždrela i jednjaka. Ukoliko ujutru i uveče stalno budete ispirali grlo odvarima od lekovitih trava, postepeno snižavajući temperaturu odvara, onda ćete posle pet-šest meseci bez bojazni moći da jedete sladoled, čak i zimi, kao i da pijete hladne napitke.

Kad grlo zaboli

Jasno je da je kaljenje nemoguće dok ste bolesni. U akutnom periodu oboljenja sprovedite osnovno lečenje grla, otklonite upalu i ojačajte imunitet. I ne samo da ćete morati da pijete trave i lekove nego i da zaboravite na pikantnu hranu, ne pušite i ne konzumirate alkohol – kako ne biste iritirali već nadraženu sluzokožu.

Odvari od lekovitih trava upotrebljavaju se kako za pijenje tako i za ispiranje i inhalacije. Hrana mora da se konzumira topla. Dobri su ugrejani sokovi od šargarepe, bobica kaline, crvene i crne jarebike, crne ribizle. Pijte po nekoliko kašika tokom dana.

Pročitajte i… Jorgovan – odlična zamena za lek

 

Para kao lek

Dobar ublažavajući i protivupalni efekat u slučaju laringitisa i promuklosti daju parne inhalacije. Pogodno je da koristite inhalator u kombinaciji s biljkama kao što su majčina dušica, hajdučka trava, miloduh, macina trava (lat. Nepeta cataria), bosiljak, eukaliptus, čubar (lat. Satureja hortensis) i borove šišarke.

 

Čajevi protiv promuklosti

Preporučujem da koristite sledeće lekovite biljke:

* Pomešajte tri dela lišća podbela, po dva dela lišća ivan-čaja, cvetova divizme (lat. Verbascum densiflorum ), lišća bele breze, cvetova apotekarske kamilice i crnog (ili belog) sleza. Kašiku smeše prelijte sa 300 ml ključale vode i ostavite da odstoji na toplom mestu dva sata, pa procedite. U gotov odvar možete dodati kašičicu meda. Pijte po dve-tri kašike četiripet puta na dan posle jela.

* Izmešajte po dva dela lišća crne ribizle, plućnjaka (lat. Pulmonaria officinalis) i čička i po tri dela plodova (semena) komorača, lišća žalfije i maline. Dve kašike mešavine prelijte s pola litra ključale vode, ostavite na toplom sat vremena, pa procedite. Pijte odvar u manjim gutljajima tokom dana, posle jela.

* Potrebna su vam po dva dela cvetova suručice, plućnjaka i lanenog semena i po jedan deo lišća eukaliptusa i apotekarske trave čička. Kašiku smeše prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji na toplom sat vremena, pa procedite. Pijte u manjim gutljajima tokom dana, posle jela.

Odvari za ispiranje grla

Više puta dnevno ispirajte grlo odvarima od trava. Korisno je da posle svakog ispiranja pet do sedam minuta masirate grlo u predelu krajnika i dobro se iskašljete.

* Pomešajte tri dela kore bele vrbe, dva dela korena krvare (lat. Sanguisorba) i po jedan deo korenja srčenjaka i iđirota. Kašiku smeše prelijte s dve šolje vrele vode pa, kad proključa, kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Prohladite pola sata, pa procedite. Dobijeni odvar koristite za ispiranje grla dok je topao, četiri do pet puta dnevno posle jela.

* Tri dela korena belog sleza pomešajte s po dva dela trave kantariona i majčine dušice, lišća kupine, kao i cvetova hajdučke trave. Kašiku mešavine prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji na toplom mestu dva sata, pa procedite. Na čašu gotovog odvara dodajte kašiku apotekarske tinkture nevena.

* Sastavite tri dela cvetova crnog sleza, po dva dela cvetova origana i cvetova ili lišća ivan-čaja i jedan deo apotekarskog komorača u prahu. Priprema i primena iste su kao u prethodnom receptu.

Pročitajte i… Crni kim leči sve osim smrti

 

Foto: Dejan_Dundjerski / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com