Top 5 beskorisnih preparata u slučaju prehlade

Ne žurite s lečenjem prehlade, pustite organizam da sam radi svoj posao

by | 14.04.2022
prehlada

Kad počne kijanje, temperatura i curenje nosa – lečimo se na sve moguće načine. Obično sami sebi propisujemo lekove ili ih pijemo po savetu komšinice, rođaka, farmaceuta… Ipak, niz takvih lekova nikako ne utiče na trajanje ili težinu oboljenja, upozorava Filip Grigorjevič Kuzmenko, kardiolog.

1. PREPARATI PROTIV VIRUSA ne pomažu prilikom bakterijske infekcije – to su potvrdila mnogobrojna istraživanja naučnika iz Evrope i Rusije. Ali, samo lekar može utvrditi da li je priroda vašeg oboljenja virusna ili infekcijska.

2. IMUNOMODULATORI. Ukoliko bi ovi preparati bili toliko efikasni, izdavali bi se besplatno, kao i vakcina protiv gripa. To se ne dešava baš zato što nije moguće poboljšati imunitet uzimanjem jedne tablete. Imunitet se gradi postepeno.

3. Sporno je i uzimanje VITAMINA C. Naime, najnovija ispitivanja su dokazala da čak ni velike količine askorbinske kiseline ne mogu pomoći da se prehlada brže izleči.

4. Neki lekari preporučuju hormonske KAPI ZA NOS (internazalne glukokortikosteroide). Mnogi ih uzimaju na svoju ruku i bukvalno postaju zavisni od njih. Prilikom obične prehlade šteta od kapi za nos veća je nego korist!

5. ANTIBIOTICI se propisuju samo u slučaju komplikovanih oblika akutnih respiratornih oboljenja i bakterijskih infekcija. Dešava se da antibiotici nisu potrebni ni kad oboljenje traje 10–14 dana i praćeno je konjunktivitisom, laringitisom (upalom sluznice grla) i slično.

Pročitajte i… Cimet: začin koji nema mane

ŠTA DA RADITE TOKOM PREHLADE

Ovo će za mnoge biti šok, ali ne treba da žurite s lečenjem prehlade. Pustite organizam da sam radi svoj posao.

* Nemojte trpeti bolest na nogama. Prvih nekoliko dana obavezno je ležanje. Ukoliko mu ne smetate i obezbedite mu povoljnu sredinu, imunosistem će sam uništiti izazivača. Do najozbiljnijih komplikacija dolazi ako narušite ovo pravilo i terate organizam da radi kao i kad je zdrav.

* Pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno (tu spadaju čajevi, kokteli, kompoti, supa), a sve u cilju da u slučaju veoma visoke temperature ne bi došlo do dehidracije organizma.

* Stvorite optimalnu mikroklimu. Temperatura vazduha treba da bude između 20 i 23 stepena, a vlažnost od 40% do 60%. Pri niskoj vlažnosti i visokoj temperaturi može da se isuši sluzokoža usta, nosa i ždrela, što pogoršava tok bolesti.

* Da ne biste zarazili bližnje, nosite masku (oboleli nosi masku, a ne ukućani!). Menjajte je četiri puta dnevno.

* Ako simptomi prehlade izazivaju jak osećaj nelagode, možete ga umanjiti lekovitim preparatima: skidajte temperaturu višu od 38,5 stepeni, da biste otklonili zapušenost nosa – kapajte vazokonstriktorne kapi (kapi za nos) najduže tri dana, ispirajte nos sonim rastvorom (kašičica soli na čašu vode), a u slučaju suvog kašlja koji vas guši uzimajte sredstva za iskašljavanje (jagorčevina, beli slez…).

Ukoliko nema poboljšanja u roku od četiri-pet dana, to je povod da se obratite lekaru.

Pročitajte i… Skidanje temperature bez lekova: 3 najbolja ruska recepta

 

Foto: monkeybusinessimages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com