Karijes: Najrasprostranjenija bolest na svetu

by | 09.05.2018

Koliko su opasni ostaci hrane u ustima, zašto zubi trule, zbog čega treba izbegavati agresivne paste za izbeljivanje, koje voće čuva zube, kako se braniti od karijesa… Evo pravih odgovora. (Oleg Gavrilov, specijalista stomatologije iz Sankt Peterburga)

Proces propadanja zuba je spor

Svako od nas, sedeći u stomatološkoj stolici, barem jednom je čuo doktorov komentar: „Imate karijes.“ Možete li nam objasniti šta on predstavlja i kako nastaje?

Karijes u prevodu znači „truljenje“. To je postepen patološki proces propadanja, a nastaje tako što se na zubima talože naslage od ostataka hrane, koje pogoduju razvoju bakterija. Naime, ostaci hrane u interakciji stvaraju kiseline koje uništavaju zubnu gleđ u celosti. Prema statistikama, karijes pogađa više od 93% stanovnika naše planete.
Znamo da karijes izaziva neprijatne reakcije na hladno, slatko, kiselo, zbog čega odmah odlazimo stomatologu… Takođe, javlja se i neprijatan zadah iz usta. Međutim, neretko od pacijenata čujemo da stomatolozi na privatnim klinikama leče bolestan zub nalazeći karijes koga uopšte nema, kako bi zaradili novac. Može li se nekako prepoznati takva prevara?

PROČITAJTE I… Lako izbelite zube

Smatram da lekar detaljno i iskreno treba da kaže kakve je defekte zuba uočio kod pacijenta i pomoću ogledala pokaže mu ih ili mu na osnovu snimka objasni složenost problema. To može biti promena boje zuba, tačkice ili potamnjenje, pojava rupa na zubima. Naravno, nije sve tako jednostavno, ali ovo je jedan od načina. Ali verujte, većina stomatologa su pošteni ljudi.

Koji su uzroci pojave karijesa?

Osnovni uzrok je nepravilna ishrana. Velika količina slatke hrane doprinosi kvarenju zuba. Takođe, vrlo je važna pravilna higijena dva puta dnevno, ujutru i uveče. Zube treba čistiti pažljivo, koristeći ne samo četku već i interdentalne četkice ili konac (pre redovnog pranja zuba četkicom i zubnom pastom u smeru „gore–dole“). I posebno pre spavanja. Korisno je uraditi i profesionalno čišćenje zuba kod zubara. Treba ispirati usta lekovitim rastvorima koji se prodaju u apotekama. I svake godine posećivati stomatologa i ukoliko vas ništa ne uznemirava. Takođe, izbegavajte agresivne paste za izbeljivanje zuba jer one oštećuju zubnu gleđ.

Kako se hraniti da bi se sprečio karijes?

U ishrani obavezno treba da budu zastupljeni: meso, riba, povrće i voće, žitarice, mlečni proizvodi. Češće jedite sirovu šargarepu i jabuke. One ne samo da čiste zube od ostataka hrane nego su i neka vrsta vežbe za jačanje zuba i desni.
KO SPADA U RIZIČNU GRUPU
• Osobe s genetskom predispozicijom za bolesti zuba.
• Ljudi koji žive u regionu s niskim procentom fluora u pijaćoj vodi.
• Radnici hemijskih preduzeća.
• Osobe s oslabljenim imunitetom u oralnoj šupljini.
• Žene češće pate od karijesa nego muškarci, što je povezano s trudnoćom i sklonosti ka slatkišima.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com