Sve što vas zanima o protezama

Kad je pravo vreme za protezu i kakvu da odaberete – objašnjava Oleg Gavrilov, ortodont iz Sankt Peterburga

by | 16.06.2022
zubne proteze

Kad je pravo vreme za protezu i kakvu da odaberete – objašnjava Oleg Gavrilov, ortodont iz Sankt Peterburga.

KAKO ODREDITI PRAVU PROTEZU

O tome koju protezu izabrati – onu koja se skida ili fiksnu – ne odlučuje samo stomatolog nego i sam pacijent posle pregleda. U čemu je razlika?

U slučaju potpunog ili delimičnog gubitka zuba moguće je napraviti proteze koje se skidaju ili fiksne mostove koji popunjavaju zubni niz ili se naslanjaju na implantate prethodno ugrađene u koštano tkivo vilice. Za određivanje mogućnosti ugradnje implantata koristi se kompjuterska tomografija vilice. Dalje ortodont, zajedno s hirurgom-implantologom, pravi plan lečenja. Ugradnja implantata u viličnu kost obavlja se pod lokalnom anestezijom. Posle nekog vremena dolazi do učvršćivanja implantata u kosti i javlja se mogućnost njegovog daljeg opterećivanja krunicama i mostovima.

Može li se javiti alergija na krunice i mostove i kako se ona proverava?

Nažalost, može da se javi, i to veoma često. Radi određivanja alergijske reakcije na materijale od kojih su napravljene ortodontske konstrukcije lekar vas upućuje alergologu na alergološke probe, prethodno navodeći vrste materijala od kojih planira da napravi buduću konstrukciju.

Prave li se danas zlatne krunice?

Retko, ali mogu se napraviti na mnogim klinikama. Takođe se izrađuju prema alergološkim indikacijama – onda kad postoji alergija na sve druge vrste legura, ili u estetske svrhe (izgled je prirodniji s podlogom tople boje): legure koje sadrže zlato koriste se za pravljenje krunica ili mostova, s tim što se kasnije na njih stavljaju keramičke navlake (keramika na zlatu).

Koje su krunice pouzdanije? Kakve navlake da izaberemo?

Krunice se prave od metalnih legura i na bazi cirkonijum-dioksida. Dalje se od njih pravi prevlaka u vidu keramičke mase. Sada se aktivno koristi CAD/CAM sistem radi preciznijeg pravljenja krunica. Skeniranje modela i pravljenje obavlja se u laboratoriji uz korišćenje digitalnih tehnologija mlevenja i nanošenja metala.

PROTEZE KOJE SE SKIDAJU

Kad se prave proteze koje se mogu skinuti?

Ukoliko osoba nema nekoliko zuba u nizu ili nijedan, koriste se proteze koje se skidaju. Takve proteze ugrađuju se pomoću specijalnih podupirača.

Sada se aktivno reklamiraju elastične proteze. Kako se one drže i u kom se slučaju stavljaju?

Elastičnim zovemo proteze koje se prave od termoplasta, a to su materijali kao što su najlon, acetal, brefleks, perfleks i drugi. Zahvaljujući elastičnoj strukturi proteza, moguće je praviti estetski lepše podupirače umesto metalnih kukica ili kopči. Ovi podupirači su svetloroze boje, koja se u potpunosti uklapa u nijansu prirodnih desni.

Treba li proteze skidati noću?

Poželjno je.

Posle svakog obroka skinite i dobro očistite protezu od delića hrane, koji mogu da izazovu nelagodnost i budu uzrok neprijatnog zadaha.

Pomažu li gelovi za fiksiranje?

Ovo pitanje posebno je aktuelno kad je reč o protezama za donju vilicu koje se skidaju, a stavljaju se u slučaju potpunog gubitka zuba. Obično se i ne može proći bez dodatnih sredstava za fiksiranje. Takvi preparati imaju ograničen rok delovanja i zahtevaju ponovno nanošenje.

ODRŽAVANJE PROTEZA

Kako da vodimo računa o protezama koje se skidaju?

Noću ih čuvajte u posudi s čistom prokuvanom i ohlađenom vodom ili za to koristite specijalne kutijice koje se prodaju u apotekama. Veštačke zube, kao i samu protezu, treba da perete i čistite četkicom, nezavisno od usne šupljine. Za čišćenje mogu poslužiti i specijalne tablete koje se rastvaraju u čaši vode – proteza u tome stoji preko noći. Koristite četkicu i pastu za zube, kao i antibakterijske tečnosti za ispiranje usta. Za čišćenje upotrebljavajte samo četkice s mekim čekinjama kako biste izbegli pojavu ogrebotina. Pasta može da bude bilo koja, sem one za izbeljivanje, jer sadrži abrazivne komponente. Najbolje je da proteze čistite ujutru i uveče.

Kako se još mogu čistiti proteze?

Za čišćenje u kućnim uslovima možete nabaviti ultrazvučni aparat. U slučaju upornih nečistoća obratite se stomatološkoj klinici, koja će rešiti vaš problem. Postoji takva usluga.

Mogu li se za čišćenje koristiti prah za zube ili soda?

Nije poželjno. Oni oštećuju gornji sloj, te usled njihovog korišćenja površina proteze može da potamni i izgubi svoj prvobitni sjaj, što doprinosi još većim estetskim nedostacima.

Koje su proteze najotpornije?

One koje imaju metalnu okosnicu ili metalnu osnovu.

Obratite se lekaru u slučaju nelagodnosti prilikom korišćenja proteza koje se skidaju. U zavisnosti od kliničke slike, one zahtevaju obaveznu zamenu u roku od tri do pet godina.

Mogu li se proteze prepravljati s obzirom na to da s godinama dolazi do promena u desnima?

Korekcija proteza jeste moguća, ali ne i bezgranična. S vremenom dolazi do promena koje zahtevaju njihovu zamenu. To se dešava usled smanjenja desni, na koje se proteza oslanja. Zbog toga proteza koja ne odgovara promeni oblika desni izaziva osećaj bola i nelagodnost.

SASTAV PROTEZA

Plastične proteze koje se skidaju prave se od akrilnih plastičih masa ili od termoplasta i naslanjaju se na parcijalne proteze – od metalnih legura u kombinaciji s akrilnim plastičnim masama. A fiksne proteze u obliku krunica i mostova prave se od metalnih legura i cirkonijum-dioksida, dok se za oblaganje koristi keramika ili plastična masa.

Pročitajte i… Jaki zubi – prirodna zubna pasta

Foto: Mikhail Sotnikov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com