Bela imela za blagostanje

by | 16.05.2018

Lekovita svojstva bele imele poznata su od davnina. Posebnu popularnost uživala je među keltskim sveštenicima, koji su je smatrali sredstvom protiv svih bolesti.

Takođe se koristila za zaštitu kuće i domaćih životinja. Danas se primenjuje u lečenju visokog pritiska, nervnih bolesti, u slučaju krvarenja, za zarastanje rana, jačanje potencije, pa čak i protiv raka… (Andrej Zalomljenkov, farmaceut i fitolog)

Prepoznajte belu imelu

Bela imela (lat. Viscum album) – to je biljka parazit koja se razvija na različitom drveću: hrastu, grabu, topoli, jabuci, krušci, žalosnoj vrbi, brezi, povremeno na boru i jeli. Ima drvene izdanke dužine 20–50 cm, s debelim, jednim naspram drugih raspoređenim kožastim bledozelenim listovima koji formiraju neobično gnezdo ili loptu na grani drveća. Cvetići su joj neugledni, sitni, žutozelene boje, a plodovi su bele, sočne bobice s lepljivim mesom. Biljka je otrovna!

PROČITAJTE I… Sva lekovita svojstva kaktusa

Kako pripremiti belu imelu

Najveća količina lekovitih biološki aktivnih supstanci nakuplja se sredinom avgusta, pa se tada izdanci imele režu makazama za orezivanje. Takođe je moguća njena priprema početkom zime i proleća, kad nema listova na drveću te su gnezda imele dobro primetna. Sirovina se suši u dobro provetrenim prostorijama, u tankom sloju raspoređena po papiru, ili u električnom sušaču pri temperaturi od 40 do 45 stepeni. Čuva se do dve godine u dobro zatvorenim teglama u koje ne dopire vazduh.

Lekovita svojstva bele imele

• Preparati od imele imaju izražen hipotenzivni, umirujući, antikonvulzivni (protiv grčeva) i hemostatski efekat (efikasna je u slučaju krvarenja materice, pluća, gastrointestinalnog i nosnog krvarenja).

PROČITAJTE I… Ruski ovseni balzam- lek za vaš stomak
• Ova biljka ima diuretičko, protivupalno i antihelmintičko (protiv crevnih parazita) svojstvo, primenjuje se za zarastanje rana i za opšte jačanje.
• Ustanovljeno je da imela stimuliše apoptozu (prirodno odumiranje) ćelija raka i ima antimetastatičko dejstvo, te je efikasna u lečenju raka različitog lokaliteta.

Načini primene

Hladni odvar: Kašiku suvih listova imele prelijte sa 250 ml hladne prokuvane vode, ostavite da odstoji deset sati, pa procedite. Uzimajte po 50 ml četiri puta dnevno 30 minuta posle jela – u slučaju hipertenzije, za poboljšanje rada srca, za proširenje krvnih sudova i ublažavanje uznemirenosti nervnog sistema.
Odvar: Jednu kašiku isitnjenih izdanaka imele prelijte sa 400 ml vrele vode, ostavite da odstoji u toplom dva sata, pa procedite. Tri-četiri puta dnevno pijte po 100 ml posle jela usled povišenog pritiska, klimaksa, hemoroida, proliva, hroničnih oboljenja zglobova, pareze (oduzetosti), neuralgije, histerije, ateroskleroze. Spolja se odvar primenjuje u slučaju gihta, reumatizma, hemoroida, čireva, furunkuloze i dermatitisa.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com