BILjKE – PRIJATELjI SVAKE KUĆE

by | 29.05.2018

Biljke nisu samo ukras enterijera već mogu biti korisne i za zdravlje. Naučnici su zaključili da one poboljšavaju sastav vazduha, čiste atmosferu i stvaraju povoljnu mikroklimu u prostorijama.

Ali, da bi zeleni gosti doneli korist, potrebno ih je pravilno razmestiti po stanu. Posebno je važno pravilno rasporediti cveće u spavaćoj, dečjoj sobi i radnom kabinetu. Što se tiče dnevne sobe i kuhinje, za njih nema posebnih pravila.

Biljke pogodne za dečju sobu

Mirta (lat. Myrtus) sadrži eterična ulja koja uništavaju mikrobe, a nakon dospevanja u organizam nastavljaju svoj lekoviti učinak.
Kućna paprat – nefrolepis (lat. Nephrolepis) pozitivno utiče na nervni sistem, a posebno je koristan za školarce budući da poboljšava memoriju.
Hipeastrum (lat. Hippeastrum) daje snagu, a supstance koje ispušta imaju antibakterijski i antivirusni efekat. Sadrži alkaloide, koji pozitivno deluju na nervni sistem.

Biljke u radnom kabinetu

Lepi jova (lat. Impatiens) uspeva u prostorijama u kojima ima mnogo ljudi, gde neutralizuje konfliktnu energiju. Pomaže u razvijanju radnih sposobnosti, a takođe stimuliše rađanje novih ideja i naučnih otkrića.
Hibiskus (lat. Hibiscus) pokreće na stvaralaštvo, razvija organizacione sposobnosti, urednost, tačnost, te neutralizuje agresiju i diktaturu.
Paprat (lat. Polypodiophuta) čini da se koncentrišemo na glavne zadatke, pomaže u razmišljanju i donošenju odluka.

PROČITAJTE I… Kad muškatla zameni apoteku

Biljke za spavaću sobu

Muškatla (lat. Pelargonium) pomaže usled rastrojstva nervnog sistema, nervoza različitog porekla, uključujući i klimakteričnu, kao i u slučaju nesanice.
Aloja (lat. Aloe vera) u toku noći ispušta kiseonik i upija ugljen-dioksid, zbog čega joj pripada mesto u spavaćoj sobi.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com