Lipa: Najbolji kozmetičar

by | 29.05.2018

Lipa ima jak energetski uticaj na čoveka: ona pruža mir i toplotu, pomaže u lečenju kardiovaskularnih oboljenja i depresije.

Lipa: Drvo koje smiruje

Stanite pored lipe, komunicirajte s njom i odmah ćete se osećati bolje. Kod Starih Slovena lipa je bila sveto drvo i dovodili su je u vezu s boginjom ljubavi i lepote – Ladom. Kad lipa cveta, u vazduhu struji iznenađujuće suptilna i nežna aroma. U tom periodu celo drvo je pokriveno sitnim, mirisnim žutobelim cvetićima, čiji buketići liče na krila zmajeva i služe za razmnožavanje – vetar ih raznosi na veliku udaljenost, a gde oni padnu – tu će narasti nova lipa.

Domaća kozmetika od lipe

Lipa nije korisna samo u slučaju prehlade, što je svima poznato, već se koristi i u kozmetici: cvet lipe savršen je za pripremu odvara, losiona i maski za kožu lica i vrata. U ruskoj domaćoj kozmetici koriste se i drugi delovi ovog drveta. Tako se oprani listovi ili usitnjeni sveži pupoljci stavljaju na čireve radi ublažavanja bola, dezinfekcije i omekšavanja kože. Kaša od usitnjenih pupoljaka, kao i sok od listova, u vidu obloga koriste se u slučaju opekotina. Razblažen s vodom (u odnosu 1 : 20) sok od listova lipe idealan je za umivanje lica budući da poboljšava elastičnost kože.

PROČITAJTE I… Lekovito drveće na braniku mladosti
Lipa je korisna i za oči
Prilikom crvenila kapaka isperite oči proceđenim čajem: kašičicu-dve suvih cvetova lipe prelijte šoljom ključale vode i ostavite da se ohladi. Sem toga, mogu se praviti i obloge: u topli odvar od cveta lipe umočite gazu, iscedite je i držite na očima tri do pet minuta. Ovim će se ublažiti otečenost kapaka i umor očiju, a bore smanjiti.
Pripremamo losion od lipe
U slučaju masne kože i pojačanog znojenja odličan je losion od cveta lipe. Šaku mešavine od jednake količine cveta lipe, listova žalfije i nane prelijte s četvrt litra votke, ostavite da odstoji dve nedelje, procedite i koristite za čišćenje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com