FERMENTACIJA TRAVA: Još više koristi iz biljke!

by | 30.11.2017

Često se dešava da skuvamo čaj od osušene sirovine koju smo sami pripremili – ali nam se ne dopada. Ako niste znali, neke biljke su korisnije i ukusnije ako se pre upotrebe fermentišu, a evo kako to rade Rusi…

Savetuje: Travarka Aljena Vladimirovna Denisova (Krasnodarski kraj)

Priprema lekovite sirovine u kućnim uslovima prava je nauka. Jedino ako se pridržavamo određenih pravila, maksimalno ćemo sačuvati dragocene supstance u biljkama i obezbediti dugo čuvanje sirovine. Ne baš sasvim popularan ali veoma efikasan način pripreme jeste fermentacija. Za razliku od običnog sušenja, ovaj proces dešava se pod uticajem fermenata. Jednostavnije rečeno: list biljke se uništi, luči se sok, koji se oksidiše i počinje fermentacija. Pečenje – koje sledi – zaustavlja taj proces. Rezultat: vitamina i korisnih supstanci ostaje nekoliko puta više. A tu je i fantastična aroma!
Među travama koje su pogodne za fermentaciju tradicionalno prvo mesto zauzima ivan-čaj (kiprovina). Veoma aromatični i ukusni čajevi dobijaju se od listova crne ribizle, višnje, jabuke, maline i kupine, dok je čaj od fermentisanog orahovog lišća neobičnog ukusa, zato ga nemojte propustiti.

PRAVILA FERMENTISANjA
Osnovni zadatak jeste da isitnite lišće tako da se iscedi sok. Stavite ga u veliku najlon kesu, ispustite vazduh iz nje i malo ga sušite na suncu (povremeno protresite kesu). Ako je biljka nasuva, kao što je kupina, možete je poprskati vodom i izgnječiti lišće direktno u kesi.
Zatim ga sameljite na mašini za meso i rasporedite u tankom sloju da se suši. Sirovinu dosušite u rerni. Ukoliko je prostorija vlažna, odmah je sušite u rerni kako se na njoj ne bi uhvatila plesan. Temperatura može biti najviše 50 stepeni, a vrata rerne moraju biti otvorena. Za pečenje je potrebno nekoliko sati. Potom čaj mora da odstoji mesec dana – tek posle toga možete ga kuvati. Najbolje je da ga čuvate u papirnim kesama.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com