GLINA : LEKOVITA SNAGA ZEMLJE

U stara vremena naši preci primenjivali su crvenu grnčarsku glinu za lečenje kožnih bolesti i rana

by | 30.09.2022
glina

U stara vremena naši preci primenjivali su crvenu grnčarsku glinu za lečenje kožnih bolesti i rana. Najstarijom, bukvalno savremenicom dinosaurusa smatra se plava glina, dok je moderna medicina do danas najviše proučavala belu kaolinsku. Upravo ćemo se s ovim vrstama gline bliže upoznati

BELA GLINA

Njenu osnovu čini mineral kaolinit. Zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima, bela glina se odlično bori s kožnim bolestima, leči akne i osip.

>Maska od bele gline preporučuje se za problematičnu i mešovitu kožu jer ima efekat podmlađivanja, zateže kožu lica, otklanja bore, ujednačava i poboljšava ten.

* Maska s belom glinom: u keramičku posudu sipajte kašiku praha bele gline i, stalno mešajući, dodajte dve kašičice mineralne vode. Kašičicu meda zagrejte da bude tečan pa sipajte u masku. Sve izmešajte. Nanesite masku na čistu kožu lica i držite 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Ova maska podmlađuje kožu, zateže i gladi bore.

CRVENA GLINA

Mineralski sastav crvene gline jeste bogat, ali joj boju daju bakar i oksid gvožđa koje sadrži. Preporučljivo je da se ova glina koristi za suvu, tanku i osetljivu kožu.

Maska s crvenom glinom blago i efikasno čisti kožu te, otklanjajući izumrle ćelije, doprinosi njenoj hidrataciji. Crvena glina bori se s iritacijom, svrabom i crvenilom na licu.

* Maska s crvenom glinom: u keramičkoj posudi izmešajte kašiku praha crvene gline s istom količinom pavlake pa, stalno mešajući, dodajte kašičicu soka od aloje. Nanesite na čistu kožu lica i pustite da deluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

Ova maska dobro vlaži kožu i održava njen vodeni balans.

PLAVA GLINA (KAMBRIJSKA)

Ova glina puna je mikroelemenata i soli neophodnih za zdravlje i mladost kože. Posebno je indikovana za masnu i kombinovanu kožu, pošto ima izrazit dezinfekcioni efekat i dobro zateže kožu.

>Redovno korišćenje maski s plavom glinom pomoći će da se izborite s bubuljicama i miteserima i ublažite upale koje oni izazivaju.

Plava glina isceljuje sitna oštećenja kožnog pokrivača i poboljšava krvotok. Korisno je da prah ove gline dodate u šampon za svakodnevnu upotrebu ukoliko želite da se oslobodite peruti i ubrzate rast kose. Dovoljno je da na kašiku šampona dodate pola kašičice praha.

* Maska s plavom glinom: u keramičku posudicu sipajte kašiku praha plave gline, dodajte kašičicu mlevenog cimeta i izmešajte. Odvojeno izmešajte kašiku votke i kašičicu limunovog soka pa, stalno mešajući, sipajte tečnost u suvu smesu. Masku nanesete na čistu kožu lica pomoću četkice, izbegavajući predeo oko očiju. Držite je 15–20 minuta pa se umijte toplom vodom.

Redovnim korišćenjem ove maske epidermis će se obnoviti, a pore očistiti. Zaboravićete na probleme s osipom i bubuljicama.

Još je Kleopatra, poznata po svojoj neprolaznoj lepoti, koristila glinene kupke i nanosila na kožu maske od gline. A lekari u staroj Grčkoj pomoću gline su lečili trovanja, kao i bolesti kože i zglobova. Gline se razlikuju po boji, svojstvima i delovanju na organizam, ali njihova zajednička crta je velika sposobnost apsorpcije, jako dezinfekciono svojstvo i sposobnost zadržavanja toplote.

Pročitajte još i… NAJBOLJA PRIRODNA KOZMETIKA

Foto: barmalini / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com