Hibiskus za zdravlje

Kineska ruža, kako Rusi još nazivaju hibiskus, u dom će uneti dobru energiju, a organizam očistiti od štetnih materija

by | 27.05.2022
hibiskus

Kineski hibiskus ili kineska ruža spada u porodicu sleza. Smatra se da postoji između 200 i 300 vrsta ove biljke. Sve su zimzelene, poreklom iz tropskih i suptropskih predela Azije i Okeanije. Hibiskus privlači svojim obilnim i dugim cvetanjem. To je jedna od najefektnijih sobnih biljaka. Krupni cvetovi, prečnika do 10 cm, predstavljaju gramofončiće od pet ili više sraslih latica. Boja cvetova može da varira od svetlih žutonarandžastih do tamnocrvenih tonova. Raskošni cvetovi kineske ruže imaju samo jedan nedostatak – nisu dugovečni i dan nakon pojavljivanja uvenu. Međutim, odmah se pojavljuju novi, i tako na smenu.

Korist hibiskusa za um i telo

Prema feng-šuiju, kineska ruža poboljšava otpornost na stres, puni kuću dobrim raspoloženjem, pomaže da se izglade porodične razmirice i jača brak. Podstiče umnu i fizičku aktivnost, kao i kreativnost.

Stručnjaci za astromedicinu smatraju da hibiskus pozitivno deluje na naše srce, pa njegovo prisustvo u stanu poboljšava stanje osoba s kardiovaskularnim oboljenjima.

Iskusni ljubitelji sobnih biljaka odavno su primetili da slabe i obolele biljke pored hibiskusa bivaju bolje, a to je još jedan dokaz da kinesku ružu okružuje isceljujuća aura i blagotvorno polje.

Lekovitost hibiskusa

Ova veličanstvena biljka može da se koristi i kao lekovito sredstvo. Izgnječeni u homogenu smesu, sveži listovi i cvetovi kineske ruže stavljaju se na gnojne čireve, otekline u slučaju zaušaka, pa čak i na infekcije izazvane malignim tumorima. Veoma su efikasni u oslobađanju od mladalačkih bubuljica. Kaša od cvetova hibiskusa smatra se savršenim melemom u slučaju karbunkula (obimno gnojno zapaljenje), fistula, rana koje dugo ne zarastaju i čireva malignog porekla. U afričkoj narodnoj medicini cvetovi hibiskusa koriste se protiv grčeva, kao baktericidno, diuretičko i holeretičko sredstvo. U slučaju posekotina primenjuju se za zaustavljanje krvarenja. Oblogama od nakvašenih cvetova leče se kožne upale, kao i vlažni ekcemi.

Pročitajte i… Lekoviti sok od breze

Nega hibiskusa

Kineski hibiskus zahteva stalno i obilno prihranjivanje. Zato je potrebno da u svaku saksiju sa zemljom dodate po gram-dva đubriva ili koštanog brašna. Pored toga, u periodu intenzivnog rasta, kao dodatna prihrana, svake nedelje treba da se dodaje mineralno đubrivo. Odrasle biljke u cvatu moraju se držati u sobi na temperaturi od najmanje 18 stepeni, pošto već na 16 stepeni lišće počinje da žuti. Nega odraslih biljaka sastoji se od redovnog zalivanja (ne dozvoljava se preterano sušenje zemlje), prskanja i provetravanja.

Blagotvorni napitak od hibiskusa

Od sobnog hibiskusa napravite lekoviti čaj. Kašiku-dve suvih latica i lišća sipajte u čajnik i prelijte sa 400 ml ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, pa procedite. Listovi i cvetovi hibiskusa sadrže flavonoide, koji doprinose izbacivanju suvišnih i štetnih produkata iz ljudskog organizma, a koji se stvaraju kao rezultat životne aktivnosti.

Primenom hibiskusa u lekovite svrhe poboljšava se rad jetre, stimuliše lučenje žuči i ubrzava metabolizam. Pošto cvet hibiskusa, sam po sebi, nema miris, u čaj se, radi arome, može dodati malo matičnjaka, majorana ili nane. Ne samo da se prilikom redovne upotrebe ovog čaja jača zdravlje nego se i znatno smanjuje rizik od pojave onkoloških oboljenja. Osobe koje pate od alergije mogu da upotrebljavaju ovaj čaj bez ograničenja. Pa ipak, ne preporučuje se da deci do godinu dana dajete napitke s dodatkom hibiskusa.

Pročitajte i… Jorgovan – odlična zamena za lek

 

Foto: ra3rn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com