Psilijum – univerzalni lek protiv 200 bolesti

Ukoliko bolujete od dijabetesa ili ste završili s hemoterapijom ili zračenjem, psilijum će vam biti od velike koristi

by | 28.05.2022
psilijum

Kako bismo samo želeli da pri ruci imamo univerzalno sredstvo protiv svake bolesti! Priroda možda nudi rešenje. Predstavljamo vam semenke psilijuma.

Piše: Ljudmila Mironjuk, lekar i fitoterapeut

Psilijum je seme indijske bokvice, jednogodišnje biljke koja se gaji u Indiji i u Iranu. Seme se skuplja i melje u prah. Osim u prahu, kod nas su najzastupljenije mlevene ljuspice psilijuma.

Seme psilijuma (lat. Plantago ovata) nezamenljivo je u slučaju oboljenja gastrointestinalnog trakta: poboljšava motoriku creva i sprečava zatvor, a vlakna iz ljuske imaju protivupalno dejstvo, zaustavljaju krvarenje i ubrzavaju zarastanje rana.

Više od dvesta ozbiljnih oboljenja, uključujući rak, kamen u žuči i mokraćnoj bešici, kao i imunodeficitna stanja i hormonske poremećaje – sve to možete sprečiti ukoliko ishranu obogatite celulozom iz psilijuma, budući da ona ima zaštitna svojstva.

Ljuska od semena ove biljke pomaže u slučaju analnih pukotina, hemoroida, zatvora, ali i posle operacije debelog creva.

Ukoliko bolujete od dijabetesa ili ste završili s hemoterapijom ili zračenjem, psilijum će vam biti od velike koristi.

Pročitajte i… Čudotvorni vitamin B17 zaustavlja rak

Takođe se primenjuje za snižavanje holesterola i šećera u krvi, kao i protiv gojaznosti. Efikasno je sredstvo za prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova. Koristi se u slučaju arterijske hipertenzije, ateroskleroze, oštećenja mozga. Ljuska od semena sadrži glikozid aukubin, koji se retko sreće u prirodi, a ima visoku biološku aktivnost. Deluje kao antioksidans, antikancerogeno, baktericidno, hipoglikemijsko i antivirusno sredstvo.

Kako se psilijum koristi

Dva sata posle večere pojedite kašičicu-dve semena i zalijte vrelom vodom. Nakon pola sata popijte čašu tople vode. U svrhu lečenja psilijum uzimajte mesec dana, može i duže, a radi čišćenja organizma dve do tri nedelje. Za prevenciju – stalno (ne izaziva zavisnost). Psilijum postepeno uvodite u ishranu kako ne biste izazvali nelagodnost i nadutost stomaka. Biljna vlakna poboljšaće mikrofloru u crevima. Radi jačeg efekta, istovremeno s psilijumom možete uzimati probiotik.

Kontraindikacije: individualna nepodnošljivost komponenata, komplikacije čira, neprohodnost creva.

Pročitajte i… Kinoa ima nizak glikemijski indeks

 

Foto: HandmadePictures / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com