LEKOVITO BILJE: POPRAVITE SVOJE ZDRAVLJE!

Ukoliko na vreme počnete da se zanimate za lekovite biljke, ali i da ih koristite, mnogi problemi sa zdravljem postepeno će nestati

by | 30.07.2022
popravite zdravlje biljem

Ukoliko na vreme počnete da se zanimate za lekovite biljke, ali i da ih koristite, mnogi problemi sa zdravljem postepeno će nestati

“Imam 70 godina i sedam operacija iza sebe. Pre dve godine preživela sam infarkt, a sada su mi ustanovili pankreatitis, zapuštenu osteohondrozu, ishemijsku bolest srca, aterosklerozu, gušavost, kataraktu levog oka. Uradila sam i ultrazvuk – na oba bubrega i na slezini našli su mi ciste, kao i na tankom crevu. Recite mi kako da otklonim ciste i da poboljšam zdravlje uopšte?“

Milanka, Sremska Mitrovica

Odgovara: Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Zbog širokog spektra bolesti obavezan je kompleksan pristup lečenju.

1. Posle preležanog akutnog infarkta miokarda neophodno je da do kraja života koristite lekovite biljke koje ispoljavaju blagotvoran uticaj na srčani mišić – cvetove gloga, srdačicu, nanu, zimzelen, koren valerijane i đurđevka. Od nane možete napraviti tinkturu: 100 g trave prelijte litrom 45-postotnog alkohola i ostavite da odstoji na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, 20 dana. Uzimajte po 20 kapi s pola čaše vode tri-četiri puta dnevno, nezavisno od jela. Ukoliko ste skloni povišenom arterijskom pritisku, ova tinktura biće vam veoma korisna.

Sadržaj članka

LEKOVITO BILJE ZA PANKREAS

>> Tinktura od nane pomaže prilikom osteohondroze, ateroskleroze krvnih sudova srca i velikog mozga, hronične ishemijske bolesti srca, katarakte. Ona širi krvne sudove, poboljšava krvotok i mikrocirkulaciju, te ispoljava antisklerotično dejstvo. Korisna je čak i u slučaju hroničnog pankreatitisa, pošto ima spazmolitičko svojstvo, poboljšava varenje i doprinosi stvaranju fermenata za varenje.

2. U slučaju pankreatitisa potrebno je da držite dijetu, pijete lekovite odvare i uzimate određenu enzimsku terapiju. Preporučujem da tinkture zamenite odvarima ili da ih ukapavate u ključalu vodu kako bi alkohol ispario. Ovakve napitke obavezno pijte kad se prohlade.

Lekovite biljke korisne za pankreas jesu cvetovi smilja, stabljika ili koren cikorije, gujina trava (lat. Silybum marianum), koren čička, lišće i koren maslačka.

* Od korenja se obično pravi odvar: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte pola sata na tihoj vatri poklopljeno, pa pustite da odstoji sat vremena. Pijte po pola šolje četiri puta dnevno pre jela, u kurama po tri-četiri nedelje i više.

* Od cvetova i lišća pravi se sledeći odvar: kašiku sirovine prelijte s pola litra vode i poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Ostavite da odstoji pola sata. Četiri puta dnevno pijte po pola šolje pre jela u kurama od po tri-četiri nedelje.

TRAVE PROTIV CISTA

3. Od dostupnih lekovitih biljaka u slučaju cista koristi se rosopas. Može se primenjivati u vidu odvara: pola kašičice trave prelijte sa 250 ml vode i na tihoj vatri kuvajte 15 minuta, poklopljeno. Ostavite da odstoji pola sata. Uzimajte po kašiku sa 50 ml vode šest do sedam puta dnevno, nezavisno od obroka. Kura traje mesec-dva.

BILJE ZA BOLJI VID

4. Za poboljšanje vida i za lečenje katarakte upotrebljavajte plodove borovnice, leti kuvajte čaj od kadifice, družite se s vidovom travom (lat. Euphrasia officinalis), sasom, plodovima šipka.

Mnoge starije osobe kod kojih počinje da se razvija katarakta od sase prave tinkturu na sledeći način: 100 g trave prelije se litrom 70-postotnog alkohola i ostavi se da to odstoji 20 dana na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Uveče se pije pet do deset kapi sa 50 ml vode, nezavisno od jela. Kura traje pet-šest meseci ili više.

>>> Pored toga što tinktura od sase zaustavlja razvoj katarakte i delimično glaukoma, ona poboljšava koronarni krvotok i normalizuje san.

 

Foto: MarinaParshina / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com