Lipa smanjuje nervozu

Ističemo manje poznata svojstva cvetova lipe. Naime, oni umiruju živce i imaju antikonvulzivna svojstva (deluju protiv grčeva)

by | 01.05.2022
Čaj od lipe umiruje nerve

Ističemo manje poznata svojstva cvetova lipe. Naime, oni umiruju živce i imaju antikonvulzivna svojstva (deluju protiv grčeva)

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

Svi znaju za lekovitost lipe i njenih cvetova. Njihov bogat sastav pomaže u lečenju mnogih oboljenja. Najčešće se cvet lipe koristi u borbi s prehladama, bronhitisom i anginom. Ima antiiflamatorna i analgetička svojstva, pomaže u iskašljavanju i podstiče znojenje. Cvetovi lipe su veoma cenjeni jer mogu da rastvore gust sekret, a nemaju kontraindikacija. Ali želim da istaknem manje poznata svojstva cvetova lipe. Naime, oni umiruju i imaju antikonvulzivna svojstva (deluju protiv grčeva).

ČAJ KOJI SMIRUJE

* Za pripremu čaja koji poboljšava san i smanjuje nervozu pomešajte kašiku cveta lipe, po kašičicu nane i srdačice pa pažljivo promešajte. Kašičicu mešavine sipajte u čajnik i prelijte sa 150 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Pijte pre spavanja.

* Ukoliko se jave problemi s digestivnim sistemom ili jetrom, skuvajte sledeću mešavinu: pomešajte dve kašike cvetova lipe, po kašiku cvetova zove i kamilice, po kašičicu matičnjaka i semena komorača. Kašiku smeše prelijte u termosu sa 200 ml proključale vode, ostavite da odstoji dva sata, procedite i uzimajte po 100 ml 20 minuta posle svakog obroka.

Pročitajte i …Potočarka za bistar um

 

Foto: amberto4ka / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com