Mišjakinja smiruje gastritis

Ova korisna biljka predskazuje kišu, ima više vitamina C od limuna, a poznata je i kao odličan lek za stomak

by | 18.04.2022
mišjakinja smiruje gastritis

Ova korisna biljka predskazuje kišu, ima više vitamina C od limuna, a poznata je i kao odličan lek za stomak

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

NAJAVLJUJE PROMENE VREMENA

Mišjakinja je jednogodišnja biljka u narodu poznata i kao ptičja trava i zvezdica (lat. Stellaria ). Raste svuda, ali preferira otvorena mesta bogata humusom i vlažnim zemljištem. Na njenim peteljkama jedva su primetne dlačice, kojima upija vlagu. Smatra se da ova biljka predskazuje kišu: ukoliko mišjakinja ujutru nije otvorila cvetove, očekujte loše vreme!

ODLIČAN SASTAV

Odavno su poznata njena lekovita svojstva. Vitamina C ima jedan i po put više od limuna, a 20 g svežeg zelenog dela sadrži dnevnu dozu karotena, kao i veliku količinu vitamina E. U mišjakinji je visok sadržaj mikro i makro elemenata, saponina, alkaloida, tanina i eteričnih ulja. U svežem obliku preporučuje se kao visokovitaminski dodatak salatama i koktelima. Suši se na tamnom i dobro provetrenom mestu. Gotova biljka lako se usitni u prah, koji se čuva u zatvorenoj staklenoj tegli.

LEČENJE GASTRITISA

* Za lečenje gastritisa i ublažavanje grčeva u slučaju bolesti digestivnog trakta, kao i za smanjenje bolova, priprema se sledeća tinktura: pet kašika praha od mišjakinje prelijte s pola litra votke. Ostavite da odstoji 14 dana. Uzimajte po 15 kapi jednom dnevno pre jela. Kura traje deset dana.

Ukoliko pijete neku terapiju, na primer, antibiotike – tada posebno morate čuvati želudac i jetru. Otkrijte kako da se pravilno hranite u takvim okolnostima. Pročitajte…Pijete antibiotike? Hranite se pravilno! 

Foto: seven75 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com