Zavisnost od kapi za nos!

Naš saradnik bez kapi za nos nije mogao da diše niti da spava, kapao ih je non-stop... A posle je vrag odneo šalu...

by | 19.04.2022
kapi za nos

Naš saradnik iz Murmanska preterao je s upotrebom kapi za nos – bez njih nije mogao da diše niti da spava, kapao ih je non-stop… A posle je vrag odneo šalu… Učite na njegovim greškama

Sve je počelo kao i obično: zimsko doba, svi na poslu bili su prehlađeni i virus se brzo prenosio s jednog na drugog. Ali takva bolest nije razlog za uzimanje bolovanja, tako da su svi pili praškove protiv prehlade, čajeve i koristili kapi za nos. I ja sam učinio isto. Prehlada me više nije toliko uznemiravala, ali sam hteo da se s tim izborim do kraja i nastavio tretman. Umesto da mi bude lakše, sve sam teže disao na nos, a kapi su prestale da mi pomažu.

U apoteci su mi savetovali da uzmem kapi s drugim aktivnim sastojkom, poslušao sam ih i te nove su „radile posao“. Skoro još mesec dana mogao sam slobodno da dišem uz njihovu pomoć. Zatim su počeli problemi. Ni kapi ni sprejovi više nisu pomagali, tačnije, morao sam stalno da ih ukapavam. Više nisam mogao normalno da spavam, nos bi mi se odmah zapušio. Osim toga, sluzokoža u nosu je bila presušila i počela je da boli, stvorile su se ranice i čirevi koji su krvarili.

TRAJNA ZAVISNOST OD KAPI ZA NOS!

Rešio sam da odem kod ORL lekara, koji mi je objasnio da sam razvio trajnu zavisnost od kapi, da je sluznica nosa jako oštećena i da se pojavio oblik rinitisa (upala nosne sluznice), kad kapi sužavaju krvne sudove i ujedno izazivaju njihovo širenje – začarani krug. Samo jedan način lečenja su mi predložili – rešiti se kapi. Za oporavak sluzokože lekar mi je propisao mast. Ali kako se rešiti kapi ako ne mogu da dišem na nos i ne mogu noću da spavam? Mislio sam da ću se bez njih udaviti! Počeo sam da mažem mast, ali noću sam se gušio. Nikakvog efekta nije bilo. U potpunom očaju otišao sam kod svoje bake, koja sakuplja lekovite biljke. Iskritikovala me je kako sam to mogao da dopustim i predložila mi lečenje.

KAKO SAM SE OSLOBODIO ZAVISNOSTI OD KAPI ZA NOS

POMOGAO JE BAKIN SAVET

* Inhalacije: pre svega, trebalo je ukloniti otok sluznice nosa, smanjiti suvoću i rešiti se bola. Za to su potrebni skrob i eterično ulje četinara. Skuvajte litar vode, dodajte dve kašike krompirovog skroba i skinite s vatre. U to sipajte po pet kapi eteričnog ulja kedra, smreke i bora. Udišite paru kroz nos 15 minuta. Pokrijte glavu, grlo i nos maramom i sedite još 15 minuta.

* Nakon inhalacije štapićem za uši umočenim u tropostotni hidrogen pažljivo uklonite sve čiriće sa sluznice nosa.

* Istovremeno pripremite u termosu lekoviti čaj (potrebne su tri porcije za dan i porcija za noć): uzmite po kašičicu korena sladića i sušenog omana, prelijte litrom prokuvane vode ostavite da odstoji 20 minuta, procedite i pijte. Nakon toga otok brzo splasne i počinjete da dišete na nos.

* Mast za lečenje sluzokože: pomešajte kašiku soka od aloje i kašičicu meda pa ostavite u frižideru jedan dan. Mažite sluzokožu nosa ujutru i uveče.

Već nakon nekoliko dana normalno sam disao. Zavisnost od kapi za nos konačno sam pobedio posle dve nedelje lečenja!

V. I. Kuzmin, Murmansk

NAPOMENA: Ako vam je suv nos – pročitajte šta treba da radite klikom na crvena slova.

Foto: LightFieldStudios / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com