Ruski saveti za zdravlje

Muči vas nesanica, čir na želucu ili vam je skočio pritisak? Evo kako Rusi to rešavaju

by | 19.04.2022
ruski saveti za zdravlje

Izabrali smo za vas šest netradicionalnih ruskih metoda koje se primenjuju protiv najčešćih zdravstvenih tegoba i zamolili doktorku Marinu Aleksandrovnu Nefedovu (Sankt Peterburg) da ih prokomentariše. Zapanjićete se kakve sve sitnice mogu da vam poprave zdravlje…

1. NESANICA

Ukoliko ne možete da zaspite, polako dišite kroz levu nozdrvu. Smatra se da to umiruje nervni sistem. A disanje kroz desnu nozdrvu ima suprotan efekat.

KOMENTAR DOKTORKE: Ovaj metod zaista funkcioniše protiv nesanice. Udišite četiri sekunde, pa zadržavajte disanje dok ne izbrojite do sedam. Izdahnite kroz poluotvorena usta. Uradite četiri do osam ponavljanja. Tokom vežbi važno je ostati u jednom tempu.

Ovaj metod nije dobar samo prilikom uspavljivanja već i u stresnim situacijama.

2. ČIR NA ŽELUCU

Pomešajte živo jaje s kašikom brašna i popijte na prazan stomak.

KOMENTAR DOKTORKE: Od brašna nema koristi, ali zato lečenje čira pomoću jaja daje dobar rezultat. Ona stvaraju zaštitni sloj na sluzokoži. Ipak, najbolje je jesti ih u obliku omleta pripremljenog na pari.

3. POVIŠEN PRITISAK

U slučaju naglog skoka pritiska pomažu vežbe disanja. Dva-tri minuta prilikom svakog uzdaha zadržavajte dah sedam do devet sekundi. I tako do stabilizacije pritiska. Na ovaj način pritisak možete sniziti za 30 jedinica.

KOMENTAR DOKTORKE: Ovo ima smisla, ali primenjuje se u određenim slučajevima. Primenite ga samo onda kad je skok pritiska povezan sa stresom ili nekim događajem koji vas je uzbudio, a ne s hipertenzijom kao bolešću.

Takođe, za spuštanje pritiska savetujem jednu od vežbi dijafragmalnog disanja. Udahnite kroz nos, a izdahnite na usta, i to dvaput sporije nego što ste udahnuli. Ovakvu vežbu praktikujte do normalizacije pritiska.

Kad se dijafragma podiže i opušta, menja se intraabdominalni pritisak. To i utiče na vagus nerv. Naime, signali koje on šalje smanjuju tonus krvnih sudova, oni se šire i tako se snižava arterijski pritisak.

4. UPALA GRLA

Prilikom pranja zuba napunite usta vodom i isperite grlo rastvorom paste za zube.

KOMENTAR DOKTORKE: To je zaista efikasno dopunsko sredstvo. Pasta za zube sadrži antibakterijske dodatke koji pomažu u borbi s infekcijama.

5. ENUREZA (NOĆNO UMOKRAVANJE)

Pre spavanja namočite tupfer vodom sobne temperature, iscedite ga i pet do sedam puta prođite duž kičme od vrata do trtice.

KOMENTAR DOKTORKE: Ovaj metod je, nažalost, iz psihosomatske oblasti (veza psiholoških faktora i somatskih, tj. telesnih oboljenja), pa ne mogu mnogo da pričam o tome jer to nije moj fah. Možete ga probati, budući da se noćna enureza ne smatra bolešću, već obično etapom u razvoju, kad se tek uče kontrole funkcionisanja tela i razvijaju refleksi.

6. MIGRENA

U slučaju glavobolje i migrene odredite s koje strane jače osećate bol i dišite suprotnom nozdrvom dok ne nastupi olakšanje.

KOMENTAR DOKTORKE: Nisam naišla na naučno objašnjenje ove metode. Ali kod mnogih bol zaista prođe.

Pročitajte i… Sjajni saveti: Ovako Rusi leče najčešće boljke

 

Foto: PIKSEL / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com