SLATKOVODNI SUNĐER BADJAGA: Modrice nestaju za tri dana!

Lekoviti prah dobija se sušenjem i usitnjavanjem slatkovodnog sunđera iz porodice badjaga. Prah se koristi u lekovite i kozmetičke svrhe

by | 22.05.2022
Slatkovodni sunđer BADJAGA

Lekoviti prah dobija se sušenjem i usitnjavanjem slatkovodnog sunđera iz porodice badjaga. Ovaj živi organizam može se naći samo u rezervoarima s čistom tekućom vodom. Prah ima široku primenu i koristi se kako u lekovite tako i u kozmetičke svrhe

Piše: Jelena Zjabrova, dermatolog

BADJAGA UKLANJA MODRICE, PODLIVE I HEMATOME

Pastu od praha (lat. Spongillidae) i vode (1 : 1) nanesite na povređeno mesto laganim pokretima (ne utrljavajte!) i ostavite da deluje 15–20 minuta. Isperite toplom vodom.

Probajte i s oblogama. Pomešajte prah badjage s bilo kojim biljnim uljem (1 : 1). Dobijenu kašu nanesite na gazu pa je fiksirajte na mestu udarca. Držite povez sedam-osam sati, najbolje je preko noći. Zatim kožu operite vodom. Nakon procedure bolno mesto namažite hidratantnom kremom kako biste sprečili perutanje.

U prahu badjage nalazi se supstanca koja smanjuje upalu, ima baktericidno dejstvo i pojačava metaboličke procese. Zahvaljujući tome hematom prolazi znatno brže, bukvalno za tri dana.

Usled visokog sadržaja silicijuma, lekoviti prah utiče na kožu na ćelijskom nivou: pojačava proizvodnju elastina i kolagena, ima podmlađujući efekat.

Pročitajte i… Alge – lek budućnosti

MASKA ZA LICE OD BADJAGE

Ovaj preparat ujednačava ten i čini kožu elastičnijom. Pomešajte prah badjage i bele gline u razmeri 1 : 1, razblažite toplom vodom, nanesite na kožu na 10–15 minuta. Stavljajte masku dva puta nedeljno.

SUNĐER PROTIV AKNI

Razblažite prah badjage apotekarskim rastvorom borne kiseline (3%) do konzistencije guste pavlake, pa dodajte malo vode. Nanesite na mesto upale, držite 10–15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Smesu nanosite jednom nedeljno do poboljšanja stanja.

BADJAGA ZA IZBELJIVANJE KOŽE

Pomešajte kašiku ovsene kaše, kašičicu praha badjage i dve kašike pavlake. Nanesite na kožu na 20 minuta, pa isperite toplom vodom. Proceduru praktikujte svaki drugi dan u trajanju od nedelju dana.

Pročitajte i …Oblepiha za žensko zdravlje

 

Foto: Allexxandar / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com