ŠTA NAM ŠUMA DARUJE POČETKOM JUNA

Osvrnite se oko sebe, berite, kopajte, secite – šumsko bilje je nepresušan izvor zdravlja a šuma početkom juna daruje mnogo lekovitih sastojaka

by | 01.06.2022
Šuma u junu

Osvrnite se oko sebe, berite, kopajte, secite – šumsko bilje je nepresušan izvor zdravlja a šuma početkom juna daruje mnogo lekovitih sastojaka

Plućnjak

Ova mala biljka ne prelazi 30 centimetara visine, a uspeva u zemljama s umerenom klimom. Postoji nekoliko vrsta plućnjaka i sve se koriste u narodnoj medicini. On, pre svega, raste u šumi, u senovitim mestima. U lekovite svrhe bere se lišće i cveće na početku cvetanja.

* Čaj od plućnjaka opušta, smiruje sluzokožu i poboljšava izlučivanje sluzi. Koristi se za lečenje prehlade, gripa, bronhitisa, astme i promuklosti.

* Veoma je efikasan u lečenju bolesti bubrega i urinarnog trakta, hemoroida i dijareje.

* Spolja se čaj primenjuje za lečenje čireva i opekotina koje teško zarastaju.

* Plućnjak je jestiva biljka i u proleće se, zbog visokog sadržaja vitamina, preporučuje korišćenje svežih listova u salatama za jačanje imunosistema, kao i za lečenje anemije.

Kopriva

Ova višegodišnja biljka raste, pre svega, na plodnom, humusom bogatom zemljištu. Često se sreće u naseljima gde žive ljudi. Stablo koprive može dostići visinu od dva metra, četvorostrano je, iznutra je šuplje, a pokriveno je dlačicama. Listovi su veliki, do 18 centimetara dužine, s nazubljenom ivicom, i takođe prekriveni dlačicama, koje na dodir izazivaju peckanje. Snažni drvenasti rizomi koprive horizontalno stoje u zemljištu i imaju mnogo pupoljaka po celoj dužini.

U medicinske svrhe kopriva se bere pre nego što počne da cveta, budući da su korisna svojstva procvetale biljke znatno manja.

Za prikupljanje koprive neophodne su debele kožne rukavice. Ona se odseca ili se otkida ceo nadzemni deo i vezuje u labave snopove. Sakupljena sirovina najpre se suši nekoliko sati, a zatim se brzo osuši u rerni na temperaturi od 50 stepeni ili se u tankom sloju raširi na neku tkaninu.

* U sušenom obliku može se koristiti kao vitaminski dodatak ishrani zbog svog bogatog sastava.

* Kopriva zaustavlja krvarenje, zaceljuje rane i ogrebotine, poboljšava zgrušavanje krvi i smanjuje upalu.

* Čaj od koprive ima tonizirajuća svojstva, poboljšava rad creva, ubrzava metabolizam.

* Spolja se čajevi i odvari od koprive koriste za lečenje kožnih problema, seboreje, peruti i gubitka kose.

Ženska bokvica

To je neupadljiva biljka, visine do 25 centimetara, čiji krupni ovalni listovi na dugim peteljkama obrazuju izdignutu rozetu.

Cvast je dugi klas s malim cvetovima koje oprašuje vetar. U medicinske svrhe listovi bokvice sakupljaju se na početku cvetanja. Potrebno ih je brati na ekološki čistim mestima jer sirovine prikupljene uz puteve nisu pogodne za upotrebu.

* Listovi bokvice ulaze u sastav mnogih obloga za grudi. Čajevi imaju protivupalno dejstvo i povećavaju bronhijalnu sekreciju.

* Odvari od listova bokvice stimulišu izlučivanje želudačnog soka i povećavaju njegovu kiselost.

Puzava ivica

Uzgaja se i kao baštenska biljka jer formira koristan ukrasni pokrivač tla. Preferira lako hranljivo zemljište, raste na livadama, šumskim rubovima, proplancima i močvarama. Njeni do 30 centimetara dugi, puzavi izdanci završavaju se klasastim cvastima sa svetloplavim cvetovima. U medicinske svrhe sakuplja se nadzemni deo.

* Puzava ivica (lat. Ajuga reptans) ima antimikrobno, protivupalno i zaceljujuće dejstvo. Izbacuje višak vode iz organizma, deluje kao laksativ i sprečava grčeve.

* Ova lekovita biljka koristi se za lečenje reumatizma, plućne tuberkuloze, dijareje i bolesti gastrointestinalnog trakta.

* Čaj od puzave ivice efikasan je za ispiranje u slučaju angine, stomatitisa i bolesti desni.

* Što se spoljne upotrebe tiče, dokazano pomaže protiv ćelavosti.

Foto: coramueller / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com