Mešavine ulja, sode bikarbone i meda u borbi protiv sinusitisa

by | 06.07.2024
Mešavine ulja, sode bikarbone i meda u borbi protiv sinusitisa

U borbi protiv sinusitia mogu da pomognu ova tri sredstva koja ima svaka kuća. Iako se tegobe sa sinusima uglavnom javljaju zimi, sada su prisutna i tokom leta.

Obično se zimi mnogi žale na probleme sa sinusima, ali u poslednje vreme, sve više je onih kojima se javljaju ove tegobe. Jedan od glavnih faktora je, kao se ispostavilo klima- uređaji. A, oni su svuda oko nas – u kući, na poslu, u automobilu, radnjama, tržnim centrima. Ukoliko se redovno ne čiste, ovi uređaji mogu da budu rasadnik bakterija, a i sinusi reaguju na tu vrstu hlađenja.

Narodna sredstva u borbi protiv sinusitisa

Da bi se ubrzao oporavak sinusitisa, preporučuje se kombinovanje narodnih i tradicionalnih metoda lečenja. Alternativna medicina koristi mnoge jednostavne komponente – hranu, jednostavne farmaceutske preparate i lekovito bilje. Najpopularniji od njih su med, soda bikarbona i ulje.

U kombinaciji, ovi sastojci eliminišu bakterijsku infekciju, pomažu u otklanjanju otoka i zagušenja i aktivno vlaže sluzokožu. Osim toga, neguju ćelije, što jača imuni sistem i ubrzava proces zarastanja.

Med, ulje i soda bikarbona

Med se smatra prirodnim antibiotikom. Ima lokalni analgetički i antiinflamatorni efekat, stimuliše cirkulatorni sistem. Poboljšava imunitet, povećava odbranu tela. Med sadrži veliki broj makro- i mikroelemenata, na primer, kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe, vitamine. Sadrži dosta saharoze i voćnih kiselina (limunske i grožđane).

Glavna prednost ulja u lečenju sinusitisa je poboljšanje stanja cilijarnog epitela, kao i hidratacija ćelija. Skoro svi estri pomažu u ublažavanju otoka i poboljšanju procesa nazalnog disanja. Koriste se u kombinaciji sa drugim sastojcima, pojačavajući njihovo blagotvorno dejstvo. Prilikom izbora određene supstance treba uzeti u obzir osetljivost na biljku iz koje je ulje dobijeno.

Soda bikarbona je natrijum bikarbonat u obliku praha. Dobro se rastvara u vodi bez taloženja. Široko se koristi u narodnoj medicini za lečenje bolesti respiratornog sistema. Supstanca pomaže u poboljšanju regeneracije, aktivno vlaži mukozna tkiva i ispire patogene. Soda se široko koristi za pranje nosa i grla tokom akutnih bakterijskih infekcija. Soda u visokim koncentracijama može izazvati razvoj alkaloze što utiče na kiselinsko-bazne ravnoteže tkiva.

Domaća mešavina protiv sinusitisa

Postoji mnogo recepata koji uključuju cvetni med, razna ulja i sodu bikarbonu. Ovo je jedan od najefikasnijih: Pomešajte po kašićicu sode bikarbone, maslinovog ulja i organoskog meda. Napravite male loptice od vate, nanesite tanji sloj smese na njih i gurnite po jednu lopticu u svaku nozdrvu. Držite 15 minuta, a onda nežno izvadite loptice od vate.

Takođe, možete inhalirati sinuse na sledeći način. U vatrostalnu činiju sipajte 10 ml jakog crnog čaja, dodajte 5 kapi ulja eukaliptusa, 1 kašičicu meda. Vatrostalnu činiju stavite u lonac sa vodom, zagrejte da se med i ulja istope i pomešaju. Sklonite sa vatre i sipajte u teglicu. Kašičicu ove smese stavite u vrelu vodu i udišite paru – budite oprezni, pazite da para nije prejaka da vas ne opeče.

Gingagi / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com