Završni udarac komarcima

Zaštitite se od ujeda komaraca a da pritom ne naškodite zdravlju

by | 04.07.2022
Prirodna sredstva protiv komaraca

Budući da celo leto svi muku mučimo s ovim krvopijama, predlažemo vam još recepata i saveta kako da se zaštitite od ujeda komaraca a da pritom ne naškodite zdravlju.

Piše: Taisija Stepanovna Filipova, lekar i fitoterapeut

SREDSTVA PROTIV KOMARACA

Nisu svi preparati protiv ujeda komaraca i mušica jednako bezbedni, zato pre nego što ih kupite, proučite njihov sastav. Dajte prednost sredstvima na bazi piretroida, a preparata u čiji sastav ulaze organofosforna jedinjenja i karbamati bolje se klonite: oni su izuzetno toksični.

Ako na etiketi stoji naznaka da je za vreme korišćenja preparata potrebno zaštititi organe za disanje, to znači da je toksičan i da može izazvati jaku alergijsku reakciju.

Možete koristiti spirale koje gore (napolju) ili specijalne pločice za utičnicu (unutra). One nemaju negativan uticaj na organizam.

PRIRODNA SREDSTVA PROTIV KOMARACA

Paradajz. Jeste li primetili da u staklenicima gde raste paradajz nikad nema komaraca? Oni zaista izbegavaju miris ove biljke. Odlična zaštitna varijanta jeste paradajz u saksiji na prozorskoj dasci: i lepo izgleda i tera komarce.

Ulja. Mušice ne vole miris ulja karanfilića, anisa, eukaliptusa, kedra. Zato pre izlaska napolje možete naneti bilo koje od navedenih ulja na otkrivene delove tela i lagano utrljati.

Valerijana. Komarce rasteruje miris valerijane i grančica sveže zove, kao i miris dima zapaljenih iglica smreke, borovih i smrčinih šišarki.

Odvar od korena pirevine (lat. Elymus repens). Šaku osušene sirovine prelijte litrom ključale vode pa ohladite. Ponovo prokuvajte pa opet ohladite. Ako se umijete ovim odvarom, nijedan komarac neće vam prići.

Komprese od sode. Dobro otklanjaju svrab i otok nakon ujeda komarca. Dovoljno je na mestu ujeda pet–deset minuta držati sunđer umočen u rastvor sa sodom (jednu kašičicu sode stavite na čašu vode).

Pročitajte i… Komarci! Neka borba počne!

Foto: Pixabay

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com