Leti se ljušti koža na rukama

Radite u rukavicama, koristite domaće lekovite masti i čuvajte se infekcije

by | 04.07.2022
rad u bašti

Ako vam posle spremanja stana ili rada u bašti puca koža na rukama, obavezno radite u rukavicama, koristite domaće lekovite masti i čuvajte se infekcije.

Piše: Natalija Stepanova Jeroškina, dermatolog (Kijev)

Dugotrajan kontakt s vodom i zemljom, korišćenje kućne hemije bez rukavica, nepovoljni vremenski uslovi (sunce, vetar) i znoj… neretko provociraju preteranu suvoću ruku i ispucalost kože oko noktiju i na pregibima prstiju. Ovaj problem moguće je i potrebno rešiti kako infekcija koja je dospela u ranu ne bi izazvala komplikacije. Prvo što je neophodno uraditi jeste kontakt s izazivačima svesti na minimum i lečiti kožu do potpunog ozdravljenja.

NEVENOVA MAST

Potrebno: dve kašike isitnjenih suvih cvetova nevena, 100 ml biljnog (najbolje maslinovog) ulja, tričetiri kapi eteričnog ulja čajnog drveta i tri kašičice isitnjenog pčelinjeg voska.

Cvetove prelijte uljem pa ostavite na toplom mestu dve nedelje, povremeno mućkajući. Zatim procedite, zagrejte na vodenoj pari, dodajte vosak i kuvajte smesu do njenog potpunog rastvaranja. Nakon što se ohladi, dodajte eterično ulje. Sve pažljivo izmešajte. Čuvajte u frižideru do mesec dana. Mažite ranice tri puta dnevno sve do ozdravljenja.

Pročitajte i… Biljke za prvu pomoć

KUPKE ZA RUKE

Isitnite po jednu kašiku suvih listova nane, eukaliptusa i lipe te prelijte sa 300 ml hladne vode. Pustite da proključa pa kuvajte na tihoj vatri deset minuta, a potom procedite. Kupke za ruke praktikujte pre spavanja.

KOMPRESE

Skuvajte ovsenu kašu na vodi. Kad se malo prohladi (treba da bude topla), stavite u nju ruke i držite dok se kaša potpuno ne ohladi. Primenjujte ove komprese dva-tri puta nedeljno.

Ako ove metode ne daju rezultate i brazgotine se uvećavaju, obratite se lekaru. Nije isključeno da je r o unutrašnjim bolestima organizma. A to je već povod za ozbiljne pretrage i lečenje.

Pročitajte i… Sredite stopala pred leto

 

Foto: Ivan_Glos / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com