Kakav može biti bol u leđnim mišićima i zašto se javlja?

by | 30.11.2023
Bol u leđnim mišićima

Bol u leđnim mišićima može biti bezazlen, ali može ukazivati i na ozbiljnija stanja koja zahtevaju  odlazak kod lekara.

Bol u mišićima leđa se može javiti prilikom upale mišića nakon preteranog forsiranja mišićam. Međutim, on može imati mnogo ozbiljnije uzroke kao što je diskus hernija, polimiozitis, skolioza, ali upala bubrega ili pankreasa.

Kakav može biti bol u leđnim mišićima?

U zavisnosti od toga šta ga uzrokuje, bol može biti tup, nalik ubodu ili pucajući. Takođe, on se može javiti samostalno ili može biti praćen bolovima u stomaku, nogama, povišenom temperaturom, kožnim osipom i otežanim mokrenjem. Postoji nekoliko vrsta bolova u mišićima:

 • Primarni bolovi
  Nastaju usled anomalija u razvoju kičmenog stuba i degenerativnih oboljenja
 • Sekundarni bolovi
  Javljaju se nakon povreda, usled tumora, atrtitisa i bolesti genitourinarnog sistema

Zašto se javlja bol u leđnim mišićima?

 • Neadekvatna fizička aktivnost
  Bol se najčešće javlja zbog neadekvatne fizičke aktivnosti ili izvođenja sportskih vežbi bez prethodne pripreme. Ovaj bol se odbija zbog prekomernog opterećenja zbog čega mišićno tkivo doživljava nedostatak kiseonika. Stvara se višak mlečne kiseline koja se akumulira u mišićima koja se potom razlaže smanjujući kiselost mišića i njihovu efikasnost. Ovo je razlog zbog čega osećamo bol.
 • Grčevi u mišićima
  Bol u leđnim mišićima je često rezultat mišićnog spazma (grča). Do nastanka bola dolazi kada se nervna vlakna stisnu, a mišićna vlakna postanu hiperaktivna. Najčešće se takav bol javlja u mišićima vrata, grudnog koša i duž rebara, ali i u lumblanoj regiji.
 • Skolioza
  Skolioza je stanje u kome se javlja bočna krivina kičme. Ona izaziva poremećaj mišićnog tonusa i manifestuje se na sledeći način: vidno zakrivljenje kičme pri savijanju napred, razlika u nivou ramena, promena nivoa lopatica i degformacija grudnog koša. Sa ovim stanjem, narušava se anatomski raspored krvnih sudova i nerava što dovodi do njihove kompresije i promene u funkciji tonusa mišića izazivaju bol.
 • Pognutost
  Zaobljeni deformitet leđa je uobičajen u detinjstvu i adoslecenciji. Ovo stanje dovodi do disfunkciji kičme, ograničene pokretljivosti rebara i otežanog dubokog disanja, ali i do bolova u leđnim mišićima.
 • Diskus hernija
  Hernija diska je još jedan razlog za bol u leđnim mišićima. Do hernije dolazi tako što jezgro međupršljenskog diska gubi funkciju amortizacije (umanjenje pritiska) sa postepenim izbočenjem.Formirajući bruh se pomeri i stiska korene kičmenih nerava izazivajući bol i druge simptome.
 • Intervertebralne kile
  Ovo se odnosi na kile kičmenih diskova koje karakteriše akutni bol, slabost mišića u predelu oštećenih nerava, moguće oštećenje mišićne funkcije i delimičnu ili potpunu oduzetost organa.
 • Lumbodinija
  Ovo stanje karakteriše postepeno pojačavanje bolova u mišićima leđa kada su nervni koreni sabijeni. Bol se pojačava pri kretanju, kašljanju ili pomeranju teških predmeta. Postoji ograničenost u opsegu pokreta i napetosti mišića.
 • Traumatska oštećenja mišića 
  Ovo stanje često dovodi do bolova. Bilo kakve povrede poput modrica, uganuća i rupture mišićnih vlakana mogu dovesti do bolova različitog intenziteta.
 • Polimiozitis i dermatomiozitis
  U pitanju su teške autoimune reumatske bolesti. Njihov razvoj karakteriše simetrična slabost mišića, bol u mišićima i različite kožne manifestacije. Bol je često lokalizovan u ramenom pojasu, vratu i zglobu kuka. Poteškoće se javljaju i u obavljanju običnih kućnih poslova.
 • Kamen u bubregu
  Ovo stanje često može uzrokovati bol u leđima. Bol je intenzivna, oštra, ubodna i iznenadna. U nekim slučajevima se javlja krv koja prolazi kroz urinarni trakt.  Ukoliko se uz bol javlja i porast temperature, znojenje i promene u urinu onda je u pitanju upala bubrega.
 • Upala pankreasa
  U ovom slučaju, bol prati gubitak apetita, odbojnost prema masnoj hrani, napadima mučnine i povraćanjem.
 • Bol u trudnoći
  Bol u leđnim mišićima se može javiti u kasnoj trudnoći zbog povećanog opterećenja kičme i pritiska na organe zbog uvećane materice.

Dijagnoza i lečenje

Ukoliko osetite ovakve bolove u mišićima leđa, trebalo bi da se obratite terapeutu. Lekar će obaviti pregled i prepisati neophodan skup laboratorijskih i instrumentalnih metoda ispitivanja. Nakon što se otkrije uzrok bola, lekar će prepisati pravilnu terapiju.

Ublažite simptome osteoporoze uz prirodne lekove

Kateryna Onyshchuk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com