Krčanje creva: Zašto se javlja i u kojim slučajevima bi trebalo da se obratite lekaru za pomoć?

by | 05.02.2024
Krčanje creva: Zašto se javlja i u kojim slučajevima bi trebalo da se obratite lekaru za pomoć?

Svima se ponekad javi krčanje creva u stomaku. Saznajte šta uzrokuj tu pojavu, na koje bolesti može da ukaže i u kojim slučajevima bi trebalo da se javite lekaru za pomoć. 

 

Krčanje creva je karakterističan zvuk izazvan kretanjem tečnosti i gasova u crevima. Ponekad se takvi zvuci nazivaju borborigmus, po starogrčkoj reči. Kračnje može da se javi kada ste gladni, ali i u nekim drugim slučajtevima. Čitajte dalje da biste znali o čemu se radi.

Zašto se javlja krčanje creva?

Varenje se odnosi na razlaganje hrane (proteina, masti, ugljenih hidrata) na manje komponente uz pomoć enzima. Pošto su stomak i creva šuplji organi čiji su zidovi izgrađeni od glatkih mišića, zvuci koji se proizvode tokom varenja često podsećaju na zvuk vode koja se kreće kroz cevi. Mišići se skupljaju, sabijaju sadržaj želuca i creva, drobe ih i mešaju.

Kontrakcija organa gastrointestinalnog trakta naziva se peristaltika. Proces prerade hrane se dešava kada se hrana kreće kroz gastrointestinalni trakt. Tokom varenja oslobađaju se razne tečnosti i gasovi.

Krčanje srevan povezano je sa  kretanjem hrane, tečnosti, probavnih sokova i vazduha kroz digestivni sistem. Štaviše, ponekad je mala kontrakcija mišića dovoljna da se čuje ovaj grgotajući zvuk.

Krčanje creva: Poremećaj u apsorpciji

Glasno krčanje u stomaku obično je znak poremećaja apsorpcije hranljivih materija u bilo kojoj fazi varenja hrane. Postoji veliki broj namirnica koje mogu krčanje, a ovo su najčešće:

  • Mahunarke: pasulj, grašak, sočivo.
  • Povrće i voće sa visokim sadržajem vlakana: kupus, tikvice, cvekla, šargarepa, jabuke, kajsije, suve šljive, lubenica, kruške, grožđe itd.
  • Dodaci ishrani na bazi vlakana.
  • Proizvodi sa veštačkim zaslađivačima.

Osim toga, postoje namirnice koje indirektno utiču na sadržaj gasova u crevima. Na primer, žvakaće gume i lizalice. Prilikom njihovog konzumiranja osoba obično proguta višak vazduha. Isti efekat imaju i kokteli, limunade, sokovi koje pijemo kroz slamku. Krčenje creva takođe izaziva pušenje i prejedanje.

Krčanje može biti uzrokovano viškom vazduha koji ulazi u stomak, manifestuje se kada osoba brzo jede, guta hranu u velikim komadima, loše je žvaće, pije u velikim gutljajima ili razgovara dok jede.

Postoje i ređi uzroci krčenja, koji ne nastaju kao posledica gladi ili zdravstvenih problema, već kao individualna karakteristika anatomske strukture tela.

Nije svako krčanje isto

Krčanje može biti fiziološki fenomen ili znak gastrointestinalne patologije.

Kada ste gladni: Ovo krčanje može trajati 10-20 minuta, a zatim ponavljati svakih 1-2 sata dok se hrana ne pojede. Što ste gladniji, to su zvuci glasniji. Pošto u crevima nema hrane koja bi prigušila zvukove, „tutnjava“ zvuči posebno glasno.

Kada jedete: Ovo kračnje je povezano sa stvaranjem gasova i može biti praćeno podrigivanjem i nadimanjem. Pritisak gasova na zidove creva dovodi do aktivnijih kontrakcija njegovih mišića, izazivajući redovno glasno krčanje u stomaku. Takođe, kada pijete gazirano piće, povećava se količina gasova u crevima.

Ako je krčanje epizodično, onda je to normalno. Ako se simptom učestalo javlja i pojačava nakon uzimanja određenih namirnica ili se javlja noću, onda je to razlog da se obratite gastroenterologu.

Na osnovu lokalizacije zvuka iu zavisnosti od doba dana, mogu se posumnjati na moguće poremećaje u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta:

  • Krčanje na desnoj strani i ležanje na desnoj strani mogu ukazivati na patologiju bilijarnog trakta.
  • Krčanje na levoj strani i ležanje na levoj strani ukazuju na preoblem s pankreasom, debelim crevom, kao i o nedostatku enzima.
  • Krčanje creva ujutru dok jedete znak je problema sa žučnom kesom.
  • Noćno krčanje ukazuje na oslabljenu gastrointestinalnu pokretljivost.

Mogući uzroci krčanja u stomaku

Krčanje u stomaku može biti povezano sa osećajem gladi, varenjem hrane, bolestima gastrointestinalnog trakta, stresom, prisustvom kile, konzumiranjem alkohola i viškom vazduha u stomaku.

Međutim, ponekad je krčanje u stomaku posledica osnovnog medicinskog problema, posebno ako je praćeno drugim simptomima:

Hronični gastritis, gastroduodenitis – krčanje praćeno nadimanjem u epigastričnom regionu, ponekad napadima mučnine.
Patologija jetre, pankreatitis  – krčannje praćeno neugodnnim osećajem na desnoj strani u predelu jetre, a može se javiti mučnina i nadutost.
Sindrom iritabilnog creva, enteritis – krčanje je praćeno nadimanjem, konstipacijom ili labavom stolicom, napadima mučnine.

Disbakterioza, ili disbioza  – krčanje praćeno dijarejom, bolom i grčevima u stomaku.
Alergije na hranu i netolerancija  – može biti znak niskog nivoa laktaze, enzima koji razgrađuje mlečni šećer (laktozu). Krčanje takođe može ukazivati na celijakiju, poremećaj creva povezan sa netolerancijom na gluten.
Trovanje  – nekvalitetne hrane, hemikalija.

Helmintske infestacije – koje narušavaju funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.
Intestinalne kile –  izazivaju zatvor i kruljenje u stomaku. Pored toga, mogu se javiti bol, otok i crvenilo kože na mestu hernije, mučnina i povraćanje.

Opstrukcija creva – adhezije, divertikule i neoplazme gastrointestinalnog trakta koje narušavaju pokretljivost creva. U ovom slučaju, peristaltika se povećava, mišići snažno pokušavaju da proguraju hranu, što dovodi do glasnih zvukova. Pored krčanja može biti prisutan jak bol i malaksalost.
Zarazne bolesti – dizenterija, salmoneloza, itd.

Tutnjave tokom trudnoće uzrokovane su visokim nivoom progesterona, koji pomaže da se opuste svi glatki mišići u telu, uključujući creva.
Ponekad je prekomerno krčanje u crevima izazvano određenim neurološkim oboljenjima i stresnim situacijama, u kojima se javlja grč glatkih mišića i usporavanje peristaltike.

Kada se obratiti lekaru za pomoć?

Ako postoji stalno krčanje u srevima, trebalo bi se javiti gastroenterologu. Lekar vas može uputiti na dodatni pregled kod drugih specijalista (dijetetičara, neurologa, alergologa itd.).

Uopšteno govoreći, krčanje u stomaku, bez obzira koliko glasno, retko je znak bolesti u odsustvu drugih simptoma. Ovo je nepouzdan znak dijagnoze i lekari ne postavljaju dijagnozu samo na osnovu tutnjave – potrebni su značajniji testovi i analize:

Klinički test krvi vam omogućava da sumnjate na prisustvo upale, bakterijske, virusne ili gljivične infekcije.

Prostock-Studio / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com