Upala prostate: Bol koji se javljaju kao prvi simptom prostatitisa

by | 16.06.2024
Upala prostate: Bol koji se javljaju kao prvi simptom prostatitisa

Često i bolno mokrenje, bol tokom ejakulacije može ukazivati na prostatitis. Međutim, određeni bolovi koji se javljaju na raznim delovima tela takođe jer upozorenje da je upala prostate u pitanju.

Upala prostate je karakteristilna po bolovima. Oni mogu biti različitih lokacija. Da bi utvrdili vrstu bolesti, lekari prikupljaju mnogo podataka, uključujući bol. Zbog toga je važno saznati gde tačno boli i kako.

Upala prostate: Bolovi kao prvi simptomi

Glavni simptom prostatitisa je bol, koji može biti različit i javlja se na najneočekivanijim mestima. Pre nego što se pojavi ovaj znak, mnogi ne obraćaju pažnju na manje neprijatnosti i ne žure kod doktora. Informacije o tačkama na kojima se javlja bol i njegovom intenzitetu pomažu da se postavi dijagnoza i počne lečenje što je brže moguće.

Upala prostate: Obratite pažnju na mesto bola

Bol kod prostatitisa obično zrači u karlicu, donji deo leđa, skrotum i prepone. Ako je bolest hronična, spora, onda je bol bolan, produžen i često zrači u anus. U akutnom obliku prostatitisa javljaju se oštri bolni grčevi. Ponekad je nelagodnost toliko jaka da je teško izdržati i skoro je nemoguće isprazniti bešiku, jer se nakon toga bol pojačava.

Bol u skrotumu i testisima

U osnovi, prvi simptomi se javljaju u području testisa. Kod akutnog prostatitisa, bol je intenzivan. Groznica i problemi sa mokrenjem su takođe povezani.

Deo leđa

Ovo je jedna od najtipičnijih tačaka bola tokom upale prostate. U donjem delu leđa, u zavisnosti od stepena bolesti, bol može biti ili skoro neprimetan i bolan, ili jak i oštar.

Prepone

Bol može uticati na nekoliko tačaka u blizini i postaje teško odrediti gde tačno boli. Neprijatne senzacije se šire na područje prepona i mogu uticati na pubis, zglobove i sakrum. Bol u perineumu je obično prilično jak.

Rektum

Rektum je usko uz prostatu, pa se kod prostatitisa javljaju jaki pucajući bolovi u rektumu. Pojačavaju se tokom pražnjenja creva, opstipacije ili nadimanja, a mogu se javiti i teškoće sa pražnjenjem creva. Ovi simptomi ukazuju na hronični i akutni prostatitis, iako mogu biti uzrokovani i hemoroidima ili crevnim oboljenjima.

Stomak

Najčešće boli donji deo stomaka, posebno nakon ejakulacije. Deo semenske tečnosti se izlučuje iz žlezde, pa se smanjuje u veličini, a zapaljenski procesi izazivaju bol.

Bol u stomaku je jedan od najpodmuklijih – u trbušnoj duplji ima mnogo organa, a svi oni mogu izazvati isti bol kao kod prostatitisa. Tokom pregleda lekar isključuje crevna oboljenja, upalu slepog creva, zatvor i druge moguće tegobe.

Noge

Ponekad se dešava da čak i unutrašnja ili zadnja površina butine boli. U ovom slučaju, bol obično zrači u anus ili testise. Obično se javlja kod hroničnog prostatitisa i može trajati mesecima.

Kod prvih znakova upale prostate preporučuje se konsultacija sa urologom i pregled. Važno je da svom lekaru pružite što više informacija o prirodi vašeg bola kako biste isključili druge gee bolesti. Sličan bol mogu izazvati hemoroidi, tumori, kamen u bubregu i kičmene kile.

brizmaker / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com