Da li je opasno trpeti bol?

by | 16.04.2018

Bol se smatra najstarijom odbrambenom reakcijom kod čoveka. Jedni ne mogu da ga podnesu uopšte i odmah se hvataju za tablete, dok drugi, naprotiv, trpe danima, ponekad i nedeljama, smatrajući da to samo “čeliči” organizam. Međutim, nijedna krajnost nije korisna.

Bol je reakcija našeg organizma na spoljni nadraživač i ne sme se ignorisati. Ipak je to važan signal da nešto nije u redu sa zdravljem…

Da li treba trpeti bol?

Jak osećaj bola doprinosi preteranom lučenju hormona stresa u organizmu, što može biti praćeno povišenim pritiskom i nivoom šećera u krvi, kao i slabljenjem imuniteta. Naučnici su tokom ispitivanja došli do zaključka da se kod ljudi koji dugo trpe hroničan bol životni vek smanjuje u proseku za deset godina! Eto zašto se bol ne sme trpeti dugo.

Kad boli glava…

Glavobolju izazivaju razni faktori, ali na prvom mestu je bol od naprezanja – usled dugog sedenja za kompjuterom, ispred televizora, zbog premora ili stresa. Ona može biti vaskularnog ili mišićnog porekla (od kičme). Ako je ignorišemo, posle nekog vremena mogu se javiti ozbiljni simptomi povezani sa zadebljanjem zidova krvnih sudova i njihovim suženjem. A stalna glavobolja s vremenom može da pređe u hroničan oblik, što ima grozne posledice.
Šta da se radi? Ako vas bol usled naprezanja muči češće od dva puta mesečno, obratite se neurologu. A nadalje ćete morati da promenite svoj život, pre svega, u korist sna i odmora, kao i šetnji na svežem vazduhu. Smatra se da olakšanje treba da nastupi već posle mesec dana.
Korisno je da se, radi prevencije, bavite treniranjem krvnih sudova i da u svoj režim uključite redovne fizičke napore, prema mogućnostima. Ne treba da se privikavate na tablete – one ne leče, samo otklanjaju simptome. Sem toga, prilikom dugog uzimanja analgetika remeti se funkcionalno stanje unutrašnjih organa i krvi.

Pročitajte i… Bol u grudima

Bol u mišićima

To se, po pravilu, dešava usled viška mlečne kiseline posle fizičkog napora. Normalnim se smatra bol koji pričinjava samo blagu nelagodnost i prolazi dva dana posle treninga ili dizanja teških predmeta (tzv. upala mišića).
Šta da se radi? Ukoliko je osećaj bola blag, fizičku aktivnost ne treba prekidati – vaša aktivnost, naprotiv, rasteruje mlečnu kiselinu. Važno je samo da znate meru i ne preopterećujete organizam. A da biste izbegli slične neprijatne osećaje, pred svaku fizičku aktivnost treba malo da se razmrdate i zagrejete.
Ako je pak bol u mišićima oštar i akutan, to može biti signal zadobijene povrede. On može da se ispolji ili odmah ili sutradan. U tom slučaju treba odmah da se obratite lekaru kako biste izbegli komplikacije.

Pročitajte i… Aloja umiruje glavobolju i zubobolju

Zubobolja

Mnogo je potencijalnih uzroka zubobolje – upala zubnog nerva, karijes, otok desni i tome slično.
Šta da se radi? Ispiranje usta i komprese mogu da smanje neprijatan osećaj, ali uzrok neće otkloniti.
Siguran potez: da ne biste zapustili problem, obratite se doktoru/stomatologu. Inače, ne samo da možete ostati bez zuba nego i zadobiti ozbiljne komplikacije. Analgetici takođe prigušuju bol samo neko vreme, ali uzrok ne otklanjaju.
I ono najvažnije: ma koji organ da je u pitanju, akutan jak bol ne smete trpeti! U tom slučaju treba da pozovete hitnu. A do njenog dolaska ne pokušavajte da sami prigušite osećaj bola, inače će nestati prvobitna slika bolesti te će biti mnogo komplikovanije otkriti uzrok.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com