Poboljšavamo imunitet kod mališana

by | 16.04.2018

„… Moje dete je pošlo u vrtić i već drugog dana dobilo je bronhitis. Lečili smo ga nedelju dana. Opet je krenuo u vrtić i nakon samo tri dana ponovo se razboleo – akutni bronhitis s temperaturom preko 39 stepeni… Recite mi, molim vas, koji su načini za jačanje imuniteta dvogodišnjeg deteta? Dok nije išao u vrtić (hranili smo se normalno i šetali kad god je to vreme dozvoljavalo), bolovao je samo dvaput od blage prehlade…“ Jelena K., Valjevo

Saveti ruskih pedijatara

Period od druge do treće godine najbolji je uzrast za čeličenje i navikavanje deteta na pravilan način života. Nije obavezno da pribegavate lekovima. Možete odlično proći i s narodnim sredstvima, a evo šta preporučuju ruski stručnjaci

Jačamo organizam posle bolesti

Nakon preležane bolesti dečji organizam nije spreman da odbije novu najezdu patogenih mikroba i virusa. U prvo vreme zaštitite mališana od kontakata s drugim ljudima, među kojima može da bude obolelih, i pružite imunosistemu mogućnost da se regeneriše. Međutim, to nikako ne znači da dete treba da držite u pretoploj sobi i kljukate ga lekovima. Šetajte s njim, radite fizičke vežbe, provetravajte stan što češće, dajte mališanu korisne koktele od brusnice i kuvajte kompot od šipurka.

Pročitajte i… Želite da budete zdravi? Menjajte se!
Imunološki sistem treba pripremiti za dečji vrtić, gde će vaše voljeno čedo biti izloženo stalnom kontaktu s drugom decom. Počnite da čeličite dete, praktikujte masaže tela vlažnim peškirom i polivanje vodom uz postepeno snižavanje temperature vode. Ne bojte se da šetate po bilo kakvom vremenu u odgovarajućoj odeći i obući i nemojte pretoplo oblačiti dete. Obezbedite mu pravilnu ishranu – hrana treba da bude kvalitetna, bogata vitaminima i mineralima, a slatkiše zamenite suvim voćem ili prirodnom marmeladom. Zdrav život stvoriće kod vašeg mališana otpornost na oboljenja.

Čeličenje

* S čeličenjem treba početi od treće-četvrte godine. Za trogodišnjeg mališana ono treba da se odvija u vidu igre. Počnite od jutarnje gimnastike, koju treba da sprovodite svakodnevno posle buđenja. Neka dete 10–15 minuta ponavlja za vama jednostavne vežbe u dobro provetrenoj prostoriji.
* Sledeća etapa biće trljanje ekstremiteta i celog tela sunđerom nakvašenim vodom između 22 i 25 stepeni (temperatura vode se postepeno snižava do 18 stepeni). Kad završite s vodenim procedurama, dete treba posušiti i obući mu toplu odeću.
* Napojte dete odvarom od šipurka, dajte mu vodu s limunom ili medom (kašičicu soka od limuna ili meda sipajte u šolju ključale vode). Za obnavljanje snage veoma su korisni čajevi od kamilice, lipe, podbela, kao i sveži sokovi. Usled čestih infektivnih oboljenja i prehlada narodna medicina savetuje da se dva-tri ploda smokve 30 minuta dinstaju u mleku na tihoj vatri. Neka mališan pojede smokve, a toplo mleko neka popije.

Pročitajte i… Šta kada dete slabo jede?

Jačanje imuniteta kod dece

Lekovita smesa

Na mašini za meso sameljite čašu i po suvog grožđa, čašu jezgre oraha, pola čaše badema, koru od dva limuna, a limun iscedite u dobijenu masu pa sve pomešajte s pola čaše rastopljenog meda. Ostavite smesu dan-dva na tamnom mestu i dajite detetu po kašičicu-dve triput dnevno sat vremena pre jela.

Brusnica s limunom

Sameljite na mašini za meso kilogram brusnica i dva limuna srednje veličine (uklonite koštice), dodajte čašu meda i dobro izmešajte. Dva-tri puta dnevno treba jesti po kašiku-dve s čajem. Ovo sredstvo je dobro i za odrasle.

Vitaminski odvar

Dva dela plodova brusnice i po tri dela lišća koprive i plodova šipurka isitnite, dobro izmešajte, pa četiri kašičice mešavine zakuvajte u čaši ključale vode. Ostavite da odstoji tri-četiri sata, a onda procedite. Dajite detetu po čašu odvara dva-tri puta dnevno tokom 30 dana, a zatim napravite pauzu od mesec dana pa ponovite kuru.
– Zajedno s ovim sprovodite navedene lekovite procedure. Posle takvog lečenja dete će neizostavno ojačati i biti zdravo!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com