Rešite se čmička na oku

by | 17.04.2018

Otkrijte uzrok pojave neprijatnih čvorića i saznajte u kojim je slučajevima potrebno medicinsko lečenje, a kad je ovo oboljenje moguće izlečiti tradicionalnim ruskim narodnim metodama.

Šta je čmičak?

Česta patologija oka, koja se može javiti u bilo kom uzrastu, jeste tumorska izraslina na gornjem ili donjem kapku, a liči na čmičak. Međutim, ovaj čvorić, koji se u narodu zove čmičak, a naučni naziv mu je halacion, ima svoje odlike i zahteva karakteristično lečenje. Čmičak se javlja usled infekcije lojne žlezde kapka i kasnije akutne upale, koja brzo prolazi, dok se halacion razvija usled blokade i oticanja lojne žlezde, ima spor i uporan tok i često se ponavlja.
Nijedna bolest ne dešava se bez razloga, uvek se iza svake patologije kriju faktori koji provociraju razvoj oboljenja. Ukoliko ih ne otkrijete, rizik od ponovnog nastanka se ponavlja, a isto to važi i za halacion.

PROČITAJTE I: Ruski travar preporučuje najbolje recepte za očna oboljenja!

Osnovni uzroci pojave halaciona

* Pad imuniteta, prehlada ili pregrevanje organizma.
* Česte prehlade, virusna oboljenja.
* Problemi s hormonima.
* Nepravilna lična higijena: dodirivanje očiju prljavim rukama, peškirom, nepažljiva upotreba kontaktnih sočiva.
* Prekomerna upotreba dekorativne kozmetike za oči.
* Vraćanje blefaritisa (upala kapaka), nelečen čmičak.
* Hronične akne i bubuljice.
* Povećano lučenje sekreta lojnih žlezda kapaka.
* Poremećaj u radu digestivnog trakta, jetre.

Čmičak ili halacion: Kako ih razlikovati?

Na početku su simptomi halaciona isti kao i u slučaju čmička: kapak otiče, topao je, javlja se iritacija. Ove pojave obično nestaju nakon dva-tri dana, ali ostaje tvrd čvorić koji nastavlja da se povećava još pet do sedam dana. Povećano je suženje očiju, osetljivost na svetlo, mogu opasti trepavice na mestu bola. U slučaju povećanja većih razmera može se osetiti pritisak na očnu jabučicu, koji izaziva privremenu zamućenost vida i astigmatizam. Na zadnjoj strani kapka može se formirati crvena ili siva mrlja, a kod ušiju se uvećavaju limfni čvorovi.

Lečenje čmičaka: Ruska narodna medicina

U ranom stadijumu halaciona efikasno je lečenje narodnim metodama. Korisna je „suva toplota“ (zagrejana so ili pesak u vrećici, toplo kuvano jaje). Bolni kapak može se mazati više puta dnevno svežim sokom od aloje ili kalanhoje, a mogu da se ukapaju i po dve-tri kapi tri-četiri puta na dan.
Odličan efekat ima redovno mazanje kapaka čistim eteričnim uljem čajevca. Ricinusovo ulje efikasno uklanja otok, smanjuje iritaciju i bol, a nanosi se na kapak laganim pokretima masaže dva puta na dan.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com