Hijaluronska kiselina u malom

by | 15.04.2021

Hijaluronska kiselina je vrsta jedinjenja koja se prirodno proizvodе u telu. Najveća koncentracija ove kiseline nalazi se u tečnostima očiju i zglobova. Količina hijaluronske kiseline u našim telima počinje da opada kako starimo, a to je posebno značajno posle 40. godine.

Hijaluronska kiselina omogućava ćelijama da zadrže vlagu u tkivu, što održava vlažnost i hidrataciju tkiva/kože. U stvari, molekuli hijaluronske kiseline u stanju su da apsorbuju do 1.000 puta veću težinu od sopstvene težine u vodi. Ova kiselina takođe igra važnu ulogu u zarastanju oštećenog tkiva.

 

Višestruka primena hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina ima široku upotrebu, ali najčešće se koristi za lečenje zglobnih poremećaja kao što je osteoartritis.

Mnogi ljudi upoznati su s upotrebom ove kiseline u estetskoj hirurgiji: za efekat punijih usana ili za popunjavanje bora. Hijaluronska kiselina takođe se često nanosi na kožu u vidu hidratantne kreme i pomaže u zaceljivanju rana i opekotina.

 

Blagodeti hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina voli vodu, koja pruža vlagu i umirujući efekat. Studije su takođe otkrile da je ova kiselina efikasna u ubrzavanju procesa zarastanja rana i da pomaže u poboljšanju oštećene kože i sluzokože.

Mnogi proizvodi koriste derivate hijaluronske kiseline za pokretanje vlaženja, održavanje hidratacije i kao pomoć u zarastanju i regeneraciji oštećenog tkiva. Kad je reč o intimnom zdravlju žena, one mogu doživeti isušivanje vagine usled smanjenog lučenja estrogena, koje se dešava u perimenopauzi, tokom dojenja, zbog upotrebe kontraceptivnih sredstava. Vaginalno tkivo postaje suvo, tanko i manje elastično, krhko i sklono iritaciji. To često rezultira nelagodama u vidu svraba i peckanja, pojačanom vaginalnom infekcijom i bolom tokom seksualne aktivnosti. U takvoj situaciji lekoviti efekti hijaluronske kiseline mogu biti korisni ako se ona primenjuje lokalno.

Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu i koriste se za vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine, kao i za održavanje optimalne pH vrednosti vaginalne sluzokože.

 

Više informacija potražite na www.pharmanova.rs

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com