Hijaluronska kiselina u malom

by | 15.04.2021

Hijaluronska kiselina je vrsta jedinjenja koja se prirodno proizvodе u telu. Najveća koncentracija ove kiseline nalazi se u tečnostima očiju i zglobova. Količina hijaluronske kiseline u našim telima počinje da opada kako starimo, a to je posebno značajno posle 40. godine.

Hijaluronska kiselina omogućava ćelijama da zadrže vlagu u tkivu, što održava vlažnost i hidrataciju tkiva/kože. U stvari, molekuli hijaluronske kiseline u stanju su da apsorbuju do 1.000 puta veću težinu od sopstvene težine u vodi. Ova kiselina takođe igra važnu ulogu u zarastanju oštećenog tkiva.

 

Višestruka primena hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina ima široku upotrebu, ali najčešće se koristi za lečenje zglobnih poremećaja kao što je osteoartritis.

Članak se nastavlja posle reklama

Mnogi ljudi upoznati su s upotrebom ove kiseline u estetskoj hirurgiji: za efekat punijih usana ili za popunjavanje bora. Hijaluronska kiselina takođe se često nanosi na kožu u vidu hidratantne kreme i pomaže u zaceljivanju rana i opekotina.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Blagodeti hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina voli vodu, koja pruža vlagu i umirujući efekat. Studije su takođe otkrile da je ova kiselina efikasna u ubrzavanju procesa zarastanja rana i da pomaže u poboljšanju oštećene kože i sluzokože.

Mnogi proizvodi koriste derivate hijaluronske kiseline za pokretanje vlaženja, održavanje hidratacije i kao pomoć u zarastanju i regeneraciji oštećenog tkiva. Kad je reč o intimnom zdravlju žena, one mogu doživeti isušivanje vagine usled smanjenog lučenja estrogena, koje se dešava u perimenopauzi, tokom dojenja, zbog upotrebe kontraceptivnih sredstava. Vaginalno tkivo postaje suvo, tanko i manje elastično, krhko i sklono iritaciji. To često rezultira nelagodama u vidu svraba i peckanja, pojačanom vaginalnom infekcijom i bolom tokom seksualne aktivnosti. U takvoj situaciji lekoviti efekti hijaluronske kiseline mogu biti korisni ako se ona primenjuje lokalno.

Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu i koriste se za vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine, kao i za održavanje optimalne pH vrednosti vaginalne sluzokože.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Više informacija potražite na www.pharmanova.rs

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com