Koliko je po naše zdravlje kobna kućna hemija

by | 28.02.2018

Usled korišćenja supstanci za čišćenje i dezinfekciju nekoliko puta nedeljno, velika je verovatnoća nastanka smrtno opasne hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Takvi su rezultati obimnog istraživanja koje su sproveli stručnjaci Ruskog i Francuskog nacionalnog instituta zdravlja.
Naučnici su za istraživanje izabrali više od 55.000 medicinskih sestara koje, zbog prirode svog posla, redovno koriste sredstva za pranje. Posmatranja su trajala više od sedam godina. Za to vreme HOBP je dijagnostikovana kod 663 žene.
Naučnici su otkrili najopasnije supstance koje mogu uzrokovati upalu disajnih puteva te, kao posledica toga, ograničenje protoka vazduha i opstrukciju disanja. Među njima je glutaraldehid, koji se koristi za obradu medicinskih instrumenata, kao i izbeljivač, vodonik-peroksid i četvorovalentna amonijumska jedinjenja. Ova poslednja su vrlo često u svakodnevnoj upotrebi, kod kuće i u javnim ustanovama za pranje i dezinfekciju poda i nameštaja.
Lekari su ranije već otkrili vezu između sredstava za pranje i astme. Ovo istraživanje je pokazalo zapanjujuće širok spektar štetnog dejstva po zdravlje koje ispoljavaju supstance za održavanje čistoće.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com