Boja i karakter

Simpatije ka određenim bojama mnogo govore o vašem karakteru. Koja je vaša boja?

by | 21.04.2022
boja i karakter

Kad je u pitanju izbor boja, mnogobrojni eksperimenti govore o otvorenoj razlici između ekstroverta (osoba orijentisanih na spoljašnji svet) i introverta (povučenih u sebe). Prvi više vole tople boje (crvenu i žutu), a drugi hladne (tamnoplavu i zelenu). Simpatije ka određenim bojama mnogo govore o vašem karakteru. Koja je vaša boja?

Piše: P. V. Janjšin, doktor psihologije

 

ŽUTA I CRVENA

Žutu i crvenu boju biraju optimistične osobe koje se relativno dobro adaptiraju.

Crvena se posebno sviđa aktivnim i energičnim ljudima, spremnim na rizik, koji ne mare za opasnost, preterano ne brinu za sebe ili ih ne muči osećaj krivice. Ove osobe ostvaruju zdrave kontakte, bezbrižne su, lako prihvataju život i teže da manipulišu ljudima.

Žuta boja ukazuje na osobe koje su takođe energične i sklone riziku, ali su istovremeno pragmatične, više vole konkretne ciljeve i, po pravilu, ne precenjuju svoje mogućnosti.

Uopšte, ljude koji vole tople boje karakteriše pojačana emotivnost, eksplozivniji su, nisu zabrinuti i emocionalno napeti, pošto svoje emocije otvoreno ispoljavaju. Često su dramatični.

PLAVA I ZELENA

Sklonost prema hladnim bojama, plavoj i zelenoj, povezana je s unutrašnjom nemirom, pojačanom emotivnošću, ali i samokontrolom kad je ispoljavanje emocija u pitanju.

Davanje prednosti plavoj boji ima veze s isticanjem seksualnog nagona. Ona je suprotstavljena toplim bojama po kriterijumu konformizma: više je vole nekomformisti, koji preziru prilagođavanje i ne vole da budu deo većine. Istraživanja su utvrdila da je plava privlačnija napetim i emocionalno neuravnoteženim osobama, kojima je potrebno smirenje i opuštanje.

Simpatije prema zelenoj praćene su opštom normalizacijom psihičkog stanja. Takve osobe ne zapadaju u hipohondrična stanja i ne teže da budu u centru pažnje. Ljubav prema ovoj boji povezana je s pojačanom emocionalnom otpornošću i zrelošću. Pored toga, istraživanja su otkrila da osobe koje više vole zelenu boju karakteriše konformizam i nedostatak umeća da odbrane svoj stav, odgovornost, savesnost, organizovanost i visoka samokontrola ponašanja.

Zanimljivo je da srčani bolesnici najviše vole smeđu, plavu ili crnu boju; plućni crvenu; dok nestabilni i napeti, koji se često karakterišu kao agresivni, obično biraju tamnoplavu.

SIVA

Siva boja je najsimpatičnija osobama koje karakterišu pojačana uznemirenost i sumnjičavost. One su uglavnom zatvorene, stidljive i neodlučne. Često se osećaju bespomoćnim, umornim i nesposobnim da se izbore sa životnim teškoćama. Sklone su da sve iskomplikuju, izbegavaju društvo, uznemirene su, stalno očekuju moguće neuspehe i nesreće.

SMEĐA

Oni koji više vole smeđu boju poštuju red, nisu prilagodljivi, bezosećajni su i emotivno nezavisni. Oni su ili egocentrični ili se trude da budu „kao sav ostali svet“, što korelira s prepoznatljivom uznemirenošću. Ove osobe karakterišu sopstvena precenjenost, konformizam, sklone su da sve iskomplikuju i uvek očekuju najgore.

LJUBIČASTA

Ljubičastu obožavaju oni kojima su svojstveni usamljenost, razočaranost i nezadovoljstvo. Ovu boju najčešće biraju mlađe osobe. Po pravilu, ovi ispitanici su realni, nisu skloni fantazijama i maštarijama.

CRNA

Crnu boju najčešće nose bojažljive i zatvorene osobe. Često je za njih karakterističan odbrambeni neprijateljski stav koji se ispoljava usled pojačane senzitivnosti njihovog nervnog sistema.

Pročitajte i… Boja odeće utiče na zdravlje

Foto: Grafner / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com