RUSKI HRT – SIMBOL ARISTOKRATIJE

by | 13.10.2017

Upoznajte prvu rusku autohtonu rasu – psa s izuzetnim karakterom – koja se još od Kijevske Rusije uzgajala na dvorovima i važila za ruski staleški simbol. Hrt je ruski ponos…

Ruski hrtovi pravi su ponos Rusije najviše zbog predivnih fizičkih karakteristika: brzine, preciznosti u lovu i sposobnosti da čuvaju vlasnika. Oni ne vole monotone i dosadne dresure niti tolerišu nasilje ili agresiju. Međutim, njihova posvećenost kući i domaćinovoj porodici čini ih spremnima da i, uprkos najvećim nesrećama i nedaćama, pomognu vlasniku.

RUSKI PEDIGRE
Ruski hrt je uglavnom lovac s odličnim pedigreom, budući da je u pitanju autohtona rasa koja nikad nije razvijala genetski prenosiva oštećenja. Drugim rečima, svaki je ruski hrt direktan potomak pasa koji su se odgajali na ruskim snežnim stepama.

NAJBRŽI SPRINTERI
Ruski hrtovi na kratkoj razdaljini mogu razviti brzinu i do čak 120 kilometara na sat, te im ne može pobeći nijedna jedina zverčica. Poznati su kao veoma inteligentne životinje s vrlo specifičnim karakterom – imaju razvijenu pažnji i sve što je povezano s lovom. Ne ubrajaju se u pse koji poslušno čekaju da obave domaći zadatak i ispune komande poput „donesi…“ ili „sedi!“, ali zbog istančane psihe nisu ni slatki ljubimci, koji bi služili za zabavu i opuštanje bučnom dečjem društvu. Kad im odgovara okruženje, ruski hrtovi savršeni su čuvari kuće, ali i domaćina i njegove porodice.

KARAKTERISTIKE RASE
Svaki od ovih pasa zaista poseban – specifične su njihove navike, principi, vrednosti, predrasude i strahovi. Veoma su osetljivi, pa ne tolerišu agresiju i krutost. Takođe, ne podnose bol niti fizički ili moralni atak na sebe (hrt veoma diferencira gospodareve pozive – ne odaziva se na prezir). Ubrajaju se u veoma mirne, dobroćudne životinje, ali ukoliko se pojavi potencijalna opasnost – reaguju u sekundi i instinktivno!

PSIHIČKE OSOBINE
Ruski hrtovi su dobroćudni i živahni kad su u psećem društvu, a delikatni i pažljivi u komunikaciji s ljudima. Njihova glavna osobina je praćenje. Naime, vlasnici pasa treba da se naviknu da od momenta kad nabave ruskog hrta – neće imati jednu nego dve senke – svoju i svog omiljenog psa. Njih, jednostavno, ne vredi terati od vlasnika, mnogo su gori u „praćenju“ nego mačke ili neki drugi kućni ljubimci. Ruski hrtovi dobro se slažu i s drugim psima u kući, ali ova faza socijalizacije, ma koliko bila teška i dugotrajna, veoma je intenzivna i ne prekida se lako. Međutim, ruski hrtovi ne podnose mačke i francuske buldoge – jednostavno, uzmu ih u usta i premeste na pristojnu udaljenost čim im počnu dosađivati. A nastave li torturu, hrtovi će ih jednostavno odneti u komšijino dvorište, ne povređujući ih pritom. Ovaj pas je poznat i kao savesna dadilja – budući da ima vrlo specifičan karakter i flegmatičnu narav. Poželjno je da životinja raste i razvija se s detetom u kući – takva veza ostaje za ceo život, pa će detence imati ličnog bodigarda u svakom momentu. Mala deca doživljavaju ruskog hrta kao ozbiljnu dadilju, budući da je skoro njihove veličine i da ih gleda ravno u oči. Mnoga deca u Rusiji prohodala su držeći hrta za leđa. Kasnije, kad ih pustite same u šetnju, budite bez brige – dete će misliti da ono šeta psa, a u suštini je obrnuto. Važno je samo zapamtiti da su ove životinje veoma ranjive i lako uvredljive. Ako treba da vam dođu gosti, ruski hrt će ih dočekati mirno, ali se neće postideti ni sekund. U slučaju bilo kakve opasnosti, pas će prvo štititi vlasnika, a zatim sebe.

HIGIJENA I NEGA
U svakom slučaju, ruski hrt treba da trči svakog dana – idealno bi bilo da ga šetate ujutro i uveče, ali ukoliko imate vikendicu ili zatvoreno dvorište, pustite ga da se slobodno istrči.
Telo ruskog hrta je gipko, ali može izdržati veliko opterećenje. Ukoliko niste u mogućnosti da trčite pored njega, onda je bolje da vozite bicikl. Hodati i trčati s hrtovima možete tokom cele godine i u svim vremenskim uslovima – sneg i minusi nimalo im ne smetaju. Sigurno ćete uz svog hrta postati dobar sportista i s vremenom izgubiti mnoge loše navike, poput sedenja pred televizorom ili pušenja (teško je pušiti i trčati).
Ruski hrt obožava kupanje i češljanje, mada biste to teško pomislili gledajući njegovo gusto i dugo krzno – obožavaju kad se domaćini brinu o njima. Ali i sami ruski hrtovi vole da se udešavaju, pa dosta vremena provode u čišćenju sopstvenog krzna. Lovci koji ih vode u višenedeljni lov po rusim stepama trude se da se od mirisa njihovog psa ne uplaši divljač, ša ljubimce redovno kupaju snegom.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com