KAKVE POTEŠKOĆE NASTAJU ZBOG MODERNE OBUĆE

by | 06.10.2017

Kada kupujemo cipele, češće prednost dajemo tome kako nam pristaju nauštrb njihove udobnosti. Svi dobro znamo koliko nam pažnje odvlači neudobna i uska obuća, naročito ukoliko u toku dana moramo da budemo koncentrisani na ono što radimo. Koliko smo spremni da se žrtvujemo zarad mode?

„ŠPIC“ CIPELE – one kao da zanemaruju ulogu malog prsta i palca u funkcionisanju stopala. Dugo nošenje ovakvih cipela može prouzrokovati krvave podlive na nožnih prstima i njihovo krivljenje, što predstavlja ozbiljnu komplikaciju. Usled nošenja šimika, na zglobu palca takođe se mogu pojaviti čukljevi, koji se leče samo operacijom.
PLATFORMA – ovaj oblik štikle uzrokuje pomeranje kičmenih pršljenova i poremećaje u inervaciji unutrašnjih organa. Usled stalnog nošenja „platformi“ možete dobiti nefroptozu (spuštanje bubrega), oboljenje koje dovodi do poremaćaja mokrenja i upale mokraćnih organa.
ENORMNO VISOKE POTPETICE – obožavateljke „solitera“ viših od sedam centimetara mogu se nadati oboljenju kičmenog stuba (diskus herniji) i degenerativniom promenama na zglobovima. Sem toga, visoke potpetice izazivaju poremećaj krvotoka i glavobolju. Loša cirkulacija, koja je posledica nošenja ovakve obuće, takođe može poremetiti funkcionisanje organa male karlice i biti uzrok hroničnog umora.
ŠTIKLA „IGLA“ – oštećuje osu kičmeno-potpornog sistema organizma, nestabilna je, pa nošenje obuće s takvom štiklom deluje stresno na organizam i može posredno uticati na porast krvnog pritiska.
POTPUNO RAVNA OBUĆA – takođe može napraviti probleme organizmu, jer u takvoj obući svod stopala ne amortizuje pokrete tela, što je veoma nepovoljno za kičmu. Ravne cipele loše utiču na sve zglobove dodatno slabeći njihovu funkciju.

Foto: Unsplash

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com