5 pravila da se NE RAZBOLITE U JAVNOM PREVOZU

by | 06.10.2017

Prema medicinsko-sanitarnoj statistici, kad je reč o štetnim bacilima i virusima, najveći izvor zaraze upravo je gradski prevoz. Šta nam može pomoći da izađemo iz autobusa ili trolejbusa zdravi?
Konsultant: terapeut Marija Grigorjeva iz Moskve

1. Ne dodirujete lice. Posebno nos, usne i oči. Držači u transportu vrve od štetnih mikroba, koji se vrlo rado sele na naše ruke. Ako posle toga protrljate usta ili oči, sitni pakosnici odmah će vam se naći na sluzokoži i početi da se useljavaju u organizam.
2. Sedite na kraj vozila i bliže vratima. Tako ste izloženi manjoj opasnosti, što znači da vas neće u “prvoj liniji fronta” zakačiti virusno „bombardovanje“. Razlog je to što se većina ljudi instinktivno okreće licem u smeru kretanja vozila, te masa virusa i mikroba koji se pritom oslobađaju leti napred, ka prednjem delu vozila.
3. Ako ste priljubljeni uz hodajući „izvor infekcije“, okrenite mu leđa. Tako ćete smanjiti mogućnost da zakačite bacile osobe koja šmrče, kija ili kašlje.
4. U prevoz ulazite s medicinskom maskom. Praktikujte to bar tokom agresivnih epidemija. Naravno, bilo bi idealno da je nose oboleli, kako ne bi zarazili ostale. Ali ako prehlađeni saputnici ne ispoljavaju uviđavnost, koristite masku sami, jer ona makar delimično štiti od napada bacila. Po izlasku iz prevoza, skinite je i bacite. Nemate zašto da čuvate infekciju što se na njoj nataložila. I, što je najvažnije, nemojte se stideti! Čuvate svoje dragoceno zdravlje!
5. Nosite sa sobom antibakterijski gel ili salvete. Kad izađete iz javnog prevoza, obrišite ruke. Tako ćete uništiti armiju okupatora koji su se nakupili na njima tokom vožnje. A da biste uklonili bacile sa sluzokože, isperite nos čim vam se ukaže prva prilika za to.

Foto: Unsplash

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com