Preterano znojenje: individualna karakteristika ili simptom bolesti?

Konstantno mokra garderoba možda je signal da se u telu dešava nešto čemu bi se trebalo posvetiti

by | 27.08.2022
znojenje

Mnogi se bore s ovim prirodnim procesom, naročito tokom leta ili kad su pod stresom. Međutim, konstantno mokra garderoba možda je signal da se u telu dešava nešto čemu bi se trebalo posvetiti.

Piše: Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i travar

ZAŠTO SE ZNOJIMO

Samo po sebi pojačano znojenje tokom vrelih dana, prilikom fizičkog i emocionalnog napora, ni o čemu ne govori – to može biti individualna karakteristika organizma. Ali ukoliko znoj lije čak i kad nije jako vruće, u stanju mirovanja, onda se to stanje zove hiperhidroza. Razlikuju se lokalna i generalna hiperhidroza. U prvom slučaju preterano znojenje je lokalizovano na određenom mestu – na licu, ispod miške, u predelu prepona, po dlanovima, stopalima. U drugom slučaju obilno se znoji celo telo.

Lokalna hiperhidroza je individualna karakteristika rada vegetativnonervnog sistema i često se nasleđuje.

Sekundarna ili generalna hiperhidroza može biti izazvana nizom razloga. Neki od njih su: gojaznost, problemi sa štitnom žlezdom, Parkinsonova bolest, hronična infekcija (tuberkuloza), period trudnoće ili menopauza, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, onkološka oboljenja (leukemija, limfom), uzimanje nekih lekova i dr.

Mnogi se znoje kad doživljavaju jake emocije – strah, radost, uzbuđenje, kad se organizam rešava viška hormona adrenalina ili noradrenalina.

NARODNI PREPARATI PROTIV ZNOJENJA

Pomažu da se smanji kako lokalno znojenje, tako i znojenje celog tela:

* Preporučuje se da se za pranje kože koristi sapun od brezinog katrana, koji isušuje i smanjuje iritaciju kože.

* Mesta na kojima se znojite možete istrljati mešavinom vode i jabukovog sirćeta (1 : 1).

* Znojenje odlično smanjuje odvar od rastavića – kašiku suve biljke stavite na 300 ml vode. Ovim odvarom istrljajte problematične delove dva-tri puta na dan. U slučaju znojenja nogu praktikujte kupke.

* Preterano znojenje ispod miške, zatim dlanova i nogu možete smanjiti pomoću odvara od dvozuba. Dve kašike sirovine stavite na pola litra proključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, procedite i tome dodajte kašiku soka od limuna.

* Isto dejstvo ima odvar od krvare (lat. Sanguisorba). Dve kašike biljke kuvajte deset minuta u pola litra vode.

KAKO SE REŠITI HIPERHIDROZE

Sekundarna hiperhidroza leči se otkrivanjem i lečenjem osnovne bolesti. Za lečenje lokalne hiperhidroze obično se koristi kompleks higijenskih i kozmetičkih procedura. Iako su reklame za preparate protiv znojenja stalno na televiziji i u novinama, dezodoransi i antiperspiranti ipak ne rešavaju problem s prekomernim znojenjem, jer najčešće samo maskiraju neprijatni miris znoja. Osim toga, treba uzeti u obzir i to da, ukoliko je temperatura 30 stepeni ili više, hemijski preparati blokiraju znojenje, te mogu negativno uticati na zdravlje i narušiti prirodnu termoregulaciju organizma.

Danas su u lečenju preteranog znojenja popularne injekcije botoksa u predelu znojnih žlezda koje blokiraju nerv koji kontroliše znojenje. Međutim, ta procedura je skupa i opasna, budući da može izazvati različite komplikacije.

Najjednostavnija sredstva možete pronaći u apotekama. Ona su uglavnom napravljena na prirodnoj bazi i bez teških hemikalija.

UKOLIKO JE UZROK ZNOJENJA NERVOZA

Skuvajte sledeći odvar: uzmite jednake količine cveta kamilice, matičnjaka, kantariona, korena valerijane, listova i cvetova žalfije. Dve kašike mešavine zakuvajte u pola litra proključale vode, ostavite da odstoji dva sata, pa procedite. Pijte po trećinu šolje pre jela, tri-četiri puta u toku dana.

SREDSTVA ZA ORALNU PRIMENU

* Napravite odvar od lišća žalfije ili miloduha: kašičicu suve biljke prelijte sa 300 ml proključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Pijte po četvrtinu šolje tri-četiri puta dnevno pre jela.

* Možete pripremiti i tinkturu od cvetova i listova žalfije ili miloduha: čašu suve biljke sipajte u pola litra votke, ostavite da odstoji dve nedelje, pa procedite. Tri-četiri puta na dan, pre jela, pijte po 25–30 kapi s vodom.

 

Pročitajte i… Domaći dezodoransi za svačiji ukus

 

Foto: LENblR / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com