Joga vežbe za oslobađanje od stresa: Ovih 6 poza će vas opustiti

by | 23.01.2024
joga za oslobađanje od stresa

Stres je svakodnevni deo života, ali je veoma važno da znamo kako da se nosimo sa njim. Joga za oslobađanje od stresa nam može biti od pomoći.

Stres u hitnim slučajevima poboljšava koncentraciju i fizičke performanse. Međutim, problem je što je danas previše stresa. On povećava krvni pritisak, dovodi do nepravilnih otkucaja srca i izaziva srčana oboljenja, može dovesti do neplodnosti i gojaznosti.

Zašto je joga za oslobađanje od stresa dobro rešenje?

Vežbanje joge je jedan od najefikasnijih načina da se nosite sa stresom. Ona usklađuje funkcionisanje svih organa i sistema, poboljšava raspoloženje i povećava produktivnost. Pored toga, bori se protiv anksioznosti i apatije, a istovremeno oslobađa nagomilanu fizičku napetost.

Nadi Šodhana

Najbolji način da počnete da vežbate je pravilno disanje. Ova vrsta vežbe stimuliše parasimpatički sistem tela, normalizuje otkucaje srca i smiruje disanja.

Zauzmite sedeći položaj tako da vam je udobno. Koristite desni palac da zatvorite desnu nozdrvu. Dišite ravnomerno i mirno tokom 4 ciklusa disanja. Bes sklanjanja palca, prstenjakom zatvorite levu nozdrvu i zadržite dah 10 sekundi. Potom sklonite palac i dišite kroz desnu nozdrvu 8 udisaja. Nakon toga zatvorite nozdrve i zadržite dah. Ukupno trajanje vežbe je 2 minuta.

Joga vežbe za oslobađanje od stresa: Gomukhasana

Doslovni prevod ovog joga položaja je poza krave. Idealan je za ljude koji moraju da provode dosta vremena sedeći u statičkom položaju. Ona pomaže u oslobađanju napetosti u mišićima vrata i leđa.

Sedite na pete. Podignite levu ruku na gore i uhvatite je u laktu i stavite iza leđa. Spustite desnu ruku na dole, uhvatite je u laktu i takođe je stavite iza leđa. Spojite obe ruke. Nekoliko puta duboko udahnite i polako izdahnite. Postignite potpunu relaksaciju i mir, a potom promenite ruke.

Supta padangusthasana

Ovaj položaj harmonizuje rad obe hemisfere mozga, a takođe opušte mišiće leđa i jača donje udove.

Zauzmite ležeći položaj, spojite noge, ruke diž tela. Pritisnite zadnjicu na pod i dišite duboko. Sada podignite levu nogu gore. Levom rukom izdišite, povucite je napred i dole. Pokušajte da se opustite što je više moguće i dišite duboko. Sa svakim izdisajem pokušajte da privučete nogu još bliže. Na najnižoj tački zadržite dah 5 ciklusa. Ponovite vežbu sa drugom nogom.

Paschimottanasana

Drugi naziv ove vežbe je savijanje ka nogama dok sedite. Prednost ovog joga položaja je u tome što ublažava umor i glavobolju i dovodi misli u red.

Zauzmite sedeći položaj, ispružite noge napred i spojite stopala. Leđa su ravna. Udahnite i raširite ruke u stranu i gore, istežući kičmu kao strunu. Udahnite i spustite se u krvini, pokušavajući da stavite stomak na butine, a glavu na kolena. Ruke treba da mirno leže na podu. Uradite 6-7 ciklusa disanja.

Joga vežbe za oslobađanje od stresa: Bitilasana marjaryasana

Ova važba jača mišiće leđa i kičme i daje priliv energije i snage za dalje.

Spustite se na kolena i stavite ruke direktno ispod ramena. Dok udišete savijte kičmu, podignite glavu i otvorite grudi što je više moguće. Zadržite ovaj položaj. Dok izdišete, zaokružite leđa i zategnite stomak, spustite glavu nadole i stisnite potiljak prema podu. Ponovite vežbu 5-8 puta.

Padahastana

Vežba oslobađa od toksičnih misli, dovodi u red vaše emocionalno stanje i pomaže vam da se opustite.

Stanite uspravno sa rukama duž tela. Dok izdišete, negnite telo na dole i stavite dlanove ispod nožnih prstiju. Pokušajte da dodirnete čelo do kolena bez savijanja nogu. Leđa treba da ostanu ravna. Zadržite 5-8 ciklusa i polako se vratite u početnu poziciju.

JackF/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com