KALCIT KAMEN IZ SRCA ZEMLJE: Jača kosti i nerve

Nije ni redak ni skup, a po lepoti ne zaostaje za draguljima. Kalcit poboljšava kožu i rad creva, povoljno deluje na kosti i zglobove

by | 26.04.2022
kamen kalcit

Nije ni redak ni skup, a pritom po lepoti ne zaostaje za jedinstvenim draguljima. Kalcit poboljšava kožu i rad creva, povoljno deluje na kosti i zglobove. Pruža emocionalnu stabilnost, snažan je energetski filter. U vaš dom uneće ravnotežu i sklad

Piše: Viktorija Vladimirovna Krimska, litoterapeut

Ovaj kamen jedan je od prirodnih oblika kalcijum-karbonata. To je treći po rasprostranjenosti mineral na Zemlji, posle kvarca i feldspata. Drugi nazivi za kalcit i njegove vrste jesu: mramor, travertin, krečnjak, nebeski kamen.

Reč „kalcit“ mnogima nije poznata, ali on u bukvalnom smislu čini osnovu same Zemlje. Obična kreda koja se koristi u školi takođe je mekša vrsta kalcita. To je kamen koji formira stene, u morima se taloži na dnu kao biološki sediment. Upravo je od kalcita Veliki koralni greben u Australiji, zapanjujući prirodni fenomen. Ukratko, kalcit je – sveprisutni mineral. Izgleda da ne postoje procesi u kojima se on ne formira. Najraznovrsnije kamenje po formi i boji nastaje iz vrelih podzemnih rastvora – hidroterma. Nešto slično može se videti u čajniku: nataložen krečnjak koji se pojavljuje jeste – kalcit. Još od antike od njega su se pravile kuće, vajale skulpture, izrađivali dekorativni predmeti i nakit. I egipatske piramide izgrađene su od različitih vrsta ovog kamena.

Javlja se u različitim bojama. Može da bude ljubičast, crven, plav, braon, beo, crn, narandžast, roze, zelen, pa i fluorescentan (svetli u mraku).

LEKOVITA SVOJSTVA KALCITA

Ovaj kamen cenjen je od davnina. Još pre hiljadu godina u staroj Kini lekari su propisivali prah kalcita za snižavanje temperature, zaceljivanje rana, kao i za jačanje kostiju nakon preloma.

Beli i roze kalcit efikasno otklanjaju stres, plavi kalcit koristan je u slučaju bolesti grla i visokog krvnog pritiska, crveni se primenjuje prilikom sniženog pritiska, zeleni usled bolesti srca i bubrega, narandžasti leči slezinu, dok žuta verzija ovog kamena ima pozitivan učinak na pankreas. Preporučuje se da se mineral nosi sa sobom do ozdravljenja (najbolje što bliže obolelom organu) ili da se na nekoliko minuta u toku dana stavlja na oštećeno mesto.

Kalcit, naročito beli, bistri um, razvija intuiciju i poboljšava pamćenje. Za vozače nije loše da nose sa sobom komadić ovog kamena jer njegove energetske vibracije pomažu da se sačuva mir i trezvena glava prilikom vožnje. A zeleni kalcit pomaže lekaru da „oseti“ pacijenta i odredi mu tačnu dijagnozu. Na kraju, zračenje talasa kalcita bilo koje boje povećava energetski potencijal svog vlasnika, što ga čini izdržljivim, zdravim, aktivnim, uravnoteženim, bodrim i pomaže mu da postigne veliki uspeh u životu. Kalcit takođe doprinosi dugovečnosti.

Ne zaboravite da redovno čistite kalcit, bar jednom u toku nedelje, a može i češće. Biće dovoljno da ga preko noći ostavite u čaši čiste hladne vode.

 

 

 

 

Foto: V&G Studio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com